José Manuel Barosso poängterar att 18 av 27 länder antagit fördraget. Foto: Geert Vanden Wijngaert/Scanpix.

EU vill inte ge upp fördraget

Under fredagen sa det irländska folket nej till det nya EU-fördraget, vilket innebär att det inte kan träda i kraft som det är tänkt. Men de första reaktionerna från Europa tyder på att EU:s ledare inte är beredda att släppa fördraget, trots bakslaget på Irland.

– Det här är inte en röst mot EU, sa EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso efter nejet i Irland på fredagen.

Faktumet att 18 av de 27 medlemsländerna redan har antagit det nya fördraget är ett tecken på att fördraget fortfarande lever, enligt kommissionsordföranden.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och den franska presidenten Nicolas Sarkozy gjorde ett gemensamt uttalande där de beklagade nejet i Irland och vidhöll vid att de reformer som fördraget innebär är absolut nödvändiga.

I klartext, EU:s ledare är inte beredda att ge upp fördraget än. Det har kostat mycket politiskt svett och tårar att komma fram till det här förslaget sedan folkomröstningarna i Frankrike och i Nederländerna för tre år sedan sänkte den så kallade EU-konstitutionen.

Till exempel så skyndade sig den holländska regeringschefen under fredagen att tala om att Nederländerna fortsätter med processen att anta det nya fördraget trots Irlands nej. Liknande budskap kommer också från de övriga länderna som inte antagit fördraget ännu.

Kroatien, som förmodligen blir nästa land att gå med i EU, hoppas att nejet i Irland inte fördröjer deras EU-inträde, sa regeringen i Zagreb på fredagen.

Det här betyder att Irland nu isoleras politiskt av övriga EU och det sätter en väldig press på regeringen i Irland att komma på något, nästan vad som helst, som gör att det går att gå vidare.

Helst ska det se ut som att EU-ledarna på toppmötet i midsommar ska sy ihop en lösning som gör att fördraget börjar gälla vad det irländska folket än har sagt.

Men riktigt så enkelt är det inte. Det är en oerhörd prestigeförlust att folket i de få länder som överhuvudtaget har fått rösta för tredje gången säger nej till försöken att förnya EU:s samarbetsavtal. Och att försöka tvinga igenom något som folket på Irland sagt nej till ser inte så bra ut det heller.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".