Reinfeldt och regeringen har förhandlat om budgeten.
Reinfeldt om höstens budget

Satsar på låg- och medelinkomsttagare

Regeringen satsar på låg- och medelinkomsttagarna i höstens budget. Efter två dagars överläggningar på Harpsund om det ekonomiska läget säger statsminister Fredrik Reinfeldt att regeringen räknar på två olika alternativ, skattesänkningar för fem eller 15 miljarder för de med låga inkomster.

Däremot är han inte särskilt entusiastisk inför näringsminister Maud Olofssons krav på sänkta arbetsgivaravgifter.

– Jag företräder uppfattningen att det är mycket mera jobbskapande att sänka inkomstskatterna och vi har rätt tungt belägg för det i form av erfarenhet och granskning av regeringens politik. Jag tror till exempel att ett tredje jobbskatteavdragssteg, om det är rätt utformat, kan varaktigt höja sysselsättningen med kanske 20 000 personer, säger Fredrik Reinfeldt.

Tidigare i veckan gick näringsminister Maud Olofsson ut i Ekot och förordade sänkta arbetsgivaravgifter. Men det kravet avvisas alltså av statsminister Fredrik Reinfeldt som hänvisar till att minskade arbetsgivaravgifter inte gynnar jobblinjen.

Han och den övriga regeringen har efter två dagars överläggningar på Harpsund bland annat beslutat att inkomstskatterna ska sänkas. Hur mycket är oklart. Regeringen räknar på två alternativ, antingen med fem eller 15 miljarder kronor.

Någon skattesänkning för höginkomsttagarna är inte aktuell och värnskatten blir kvar. Den borgerliga regeringen satsar på dem som med lägst inkomster.

– Det ska vara en skattesänkning riktad mot de som tjänar allra minst. Det ska vara en bred marginalskattesänkning för låg- och normalinkomsttagare. Men det ska också vara en sänkning för dem som betalar statlig inkomstskatt i den lägre delen. Då talar vi om sjuksköterskor, poliser och lärare till exempel.

Så ni vill höja brytpunkten för när man ska börja betala statlig skatt?

– Man kan välja lite olika modeller för detta men det handlar i alla fall om de som ligger längst ner i inkomstspannet som betalar statlig inkomstskatt. Det kan vi, framför allt om man gör det här sammantaget, visa både är ett sätt att grundlägga att inkomstskillnader i Sverige minskar, att fler får jobb och att det uppmuntrar till mer av arbete på ett väldigt brett och bra sätt.

Margit Silberstein
margit.silberstein@sr.se

Ekots Lördagsintervju med Fredrik Reinfeldt kan ni höra 19:03 i P1 14 juni eller på webben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".