Försvarets Radioanstalt anklagas för att ha behandlat personuppgifter på ett felaktigt sätt. Foto: Fredrik Sandberg

Anmälningar mot Försvarets Radioanstalt kan påverka röstning om befogenheter

Samtidigt som Riksdagen nästa vecka röstar om att utöka Försvarets Radioanstalts, FRA:s, befogenheter att avlyssna telefoner och internet så har Datainspektionen fått in ett klagomål om oegentlig hantering av personuppgifter på FRA, vilket Ekot rapporterat om.

Det här får den centerpartistiske riksdagsledamoten Fredrick Federley att bli än mer tveksam till förslaget.

– Är det så att den här anklagelsen är sann, om man har hanterat information på det här sättet, så är det ett uppenbart bevis för att man inte ska ha de här befogenheterna och att det faktiskt kan komma att missbrukas.

Påverkar det här ditt beslut nästa vecka?

– Det är klart att det ger en skjuts åt nej-hållet, det är helt klart.

Det var för några veckor sedan som Datainspektionen fick in en anonym anmälan om att FRA ska ha behandlat personuppgifter felaktigt.

Stora delar av anmälan har belagts med sekretess. Men enligt vad Ekot erfar handlar det om att FRA ska ha lagrat uppgifter om fler än 100 personer som på olika sätt haft kontakt med Ryssland under 1990-talet. 

FRA ska ha lagrat uppgifterna trots att personerna enligt anmälaren inte haft någon misstänkt koppling till terrorverksamhet eller liknande, något som krävs enligt lagen.

Men det är för tidigt att säga om det här handlar om olaglig registrering, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund.

– Sanningen att säga har vi inte gjort någon bedömning ännu. Vi ska titta på det här på samma sätt som vi tittar på andra klagomål.

I veckan röstar riksdagen om att utöka FRA:s möjligheter att övervaka e-post och telefontrafik.

Kritiken mot förslaget har varit hård och det räcker att fyra borgerliga ledamöter röstar nej för att förslaget ska falla.

En av kritikerna, folkpartiets Birgitta Ohlsson, skulle enligt tidigare uppgifter ha varit utomlands vid omröstningen. Men nu säger hon till Ekot att hon ska vara med i riksdagen och att hon ännu inte bestämt hur hon ska rösta.

En av de mest kända motståndarna, centerpartiets Fredrick Federley, säger att han blivit kontaktad av ett femtontal tveksamma kollegor.

– Det är ganska många osäkra. Det är också många som inte har cirkulerat i medierna, som de senaste dagarna har hört av sig och sagt att de har våndor inför beslutet, att de äntligen har börjat sätta sig in i frågan och att de blir alltmer tveksamma för varje nyhet om förslaget som kommer.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".