Södra Sudan

Svår återuppbyggnad efter inbördeskrig

Efter 21 år av inbördeskrig håller södra Sudan på att byggas upp igen, mycket måste byggas upp från grunden. I provinshuvudstaden Juba är det byggboom, men inom andra områden går det mer långsamt. Ett av de stora problemen är hur man ska fylla alla tomma poster i landets alla institutioner.

– Ett av de största problemen är hur vi ska hitta folk att fylla alla poster i samhället, inom regeringen, polisen och armén, säger Moyiga Nduru, chef för södra Sudans första nyhetsbyrå. 

Två miljoner människor dog i kriget, fyra miljoner drevs på flykt och 600 000 lämnade landet.

Moyiga Nduru återvände från exilen i november i fjol. De är många som han som återvänder nu, men det är inte alldeles enkelt. En del av dem som har bott i t ex Sverige eller i USA blir frustrerade och står bara ut i några månader, innan de lämnar Södra Sudan igen.

Kriget mellan nord och syd i Sudan var en kamp om resurser, om makt över oljan, om religion.

Fredsöverenskommelsen som skrevs under för tre år sen, är fortfarande hotad, så sent som i förra veckan kom man överens om att försöka få ett slut på striderna i den oljerika Abyeiregionen. 

För många människor i Södra Sudan är målet nu självständighet, 2011 ska man folkomrösta i frågan.

– Det är upp till folket i Södra Sudan att bestämma om de ska uppnå sitt slutliga mål om självständighet eller inte, säger Moyiga Nduru.

Margareta Svensson, Johannesburg
Margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".