Sd över riksdagsspärren

Uppdaterad 11:32
Sverigedemokraterna ligger över riksdagsspärren på fyra procent i den senaste Sifomätningen som publiceras på söndagen. Enligt Sifo stöder 4,2 procent Sd, som därmed blir endast 0,2 procentenheter mindre än kristdemokraterna.

– Det innebär att vi ska ta Sverigedemokraterna på ytterligare mer allvar. De har en klar möjlighet att klara av riksdagsspärren 2010 i och med en sådan här mätning. De har ju långsamt förstärkt sin position i mätningarna från valet 2006, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Enligt Sifos junimätning leder fortfarande oppositionspartierna s, v och mp över regeringsalliansen. 53, 6 procent mot 40,2 procent står det i halvlek kan man väl säga eftersom det är mitt i mandatperioden.

Förändringarna är små jämfört med majmätningen och ligger inom felmarginalen.

– Det går inte utifrån en sådan här enstaka mätning förklara varför man går från 3,4 till 4,2 procent, det är alldeles för små förändringar. Men allmänt sätt så kan man se att de frågor de dragit väljare på har att göra med flykting- och invandringspolitik, lag och ordning och EU och EU-motstånd. Där har du tre profilfrågor som Sverigedemokraterna dragit röster på.

Vi är ju halvvägs inne i mandatperioden nu. Kan man i dag, med viss säkerhet, säga att Sverigedemokraterna kommer in i Riksdagen 2010?

– Nej, absolut inte. Vi har en så stor rörlighet i Sverige i valmanskåren. Just för små partier betyder valrörelsen väldigt mycket.

Vad skulle det egentligen betyda om Sverigedemokraterna kom in i riksdagen?

– Som det ser ut nu så kommer de inte att bli tungan på vågen. Om de kommer in på fyra till sex procent så räcker det ju inte för att de ska bli tungan på vågen eftersom s, mp och v leder så väldigt tydligt i opinionen just nu.

– Men om de blir tungan på vågen så kommer de radikalt att förändra förutsättningarna i svensk politik och även i regeringsfrågan, om inte alliansen kan tänka sig att regera med stöd av Sverigedemokraterna. Ungefär som Carl Bildt och de borgerliga på den tiden kunde tänka sig att regera med stöd av Ny demokrati, som de gjorde under åren 1991-1994. Men det har vi inte sett några tecken på än, att någon tung alliansföreträdare har sagt att man kan tänka sig att regera vidare med hjälp av Sverigedemokraterna.

Är det en tänkbar utveckling?

– Det vågar jag inte spekulera i, säger Sören Holmberg.

Så här fördelar sig väljarsympatierna, förändring sedan maj inom parentes: v 5,4 (+ 0,3), s 41,6 (- 2,0), mp 6,6 (+ 1,0), c 5,5 (- 1,0), fp 7,7 (+ 0,7), m 22,6 (+ 0,5), kd 4,4 (- 1,2), sd 4,2 (+ 0,8) och övriga 2,1 (+ 0.8).

Resultaten för de enskilda partierna är dock inte statistiskt säkerställda. Sifo frågade 1 888 väljare 2-12 juni vilket parti de skulle röstat på om det vore val i dag. 14,8 procent uppgav inte något parti.

De tre morgontidningarna Göteborgs-Posten, Skånska Dagbladet och Svenska Dagbladet publicerar Sifos väljarbarometer på söndagen.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".