Anders Flanking

Samarbetskris efter folkpartiutspel

Folkpartiet vållar nu den kanske största krisen i den borgerliga regeringens samarbete hittills. Det handlar om ett utspel där folkpartiet på egen hand krävde att Sverige ska gå med i Nato, något som skapar irritation bland de andra partierna.

Centerpartiets partisekreterare Anders Flanking säger att folkpartiet får skärpa sig och att det här skadar samarbetet.

– Det är olyckligt, det här är den andra beredningen, först klimatberedningen och nu försvarsberedningen där man i elfte timmen kommer med en reservation. En gång är ingen gång, två gånger en tendens och tre gånger en vana. För att det här inte ska bli en vana är det viktigt att vi funderar över hur vi ska agera i fortsättningen, säger Anders Flanking.

Folkpartiet har nu två gånger brutit mot den gemensamma hållning i frågor som regeringen kommit överens om.

Dels i klimatberedningen där de krävde att kärnkraften ska byggas ut och dels nu i samband med försvarsberedningen, där de sa att Sverige bör gå med i Nato.

Centerpartisten Anders Flanking har framfört kritiken till de övriga borgerliga partisekreterarna.

Partiledarna hade möte med övernattning på Harpsund och beskedet från folkpartiledaren Jan Björklund i torsdags kväll skapade irritation hos såväl moderatledaren Fredrik Reinfeldt som centerledaren Maud Olofsson och kristdemokraternas ledare Göran Hägglund.

Anders Flanking säger att om folkpartiet gör likadant igen riskerar de att förstöra samarbetsklimatet mellan regeringspartierna.

– Så här kan vi inte ha det, vi måste dra åt samma håll och det kräver någon form av rättning i leden och det gäller oss alla, men i det här fallet gäller det folkpartiet, säger Anders Flanking.

Erik Ridderstolpe
Erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".