Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Polis i nationella insatsstyrkan.
Rikspolisstyrelsen:

Inga prickskyttevapen till piketpolis

Rikspolisstyrelsen står fast vid att endast polisens nationella insatsstyrka ska få använda prickskyttevapen. I Göteborg vill piketpoliserna använda prickskyttevapen och huvudskyddsombudet i Västra Götaland har vänt sig till Arbetsmiljöverket.

I sitt yttrande till verket så ändrar inte Rikspolisstyrelsen sin ståndpunkt.

– I Sverige har vi inte använt prickskyttevapen sedan 1991, kan man säga, då den nationella insatsstyrkan bildades. Före det vet jag inte om det använts över huvud taget eftersom vi inte haft några prickskyttar i Sverige, säger Per Engström, sektionschef för Rikspolisstyrelsens brottsförebyggande enhet.

– Det är också ett skäl till att vi inte ser att det finns en anledning till att utöka antalet prickskyttar. I Norden har vi sedan 2005 inte använt prickskyttevapen.

Gör ett prickskyttegevär polisernas arbetssituation säkrare? Ja, säger huvudskyddsombudet vid polisen i Västra Götaland som vill ha sådana taktiska förstärkningsvapen. Men Rikspolisstyrelsen säger nej.

Frågan har blivit ett fall för Arbetsmiljöverket som efter en anmälan från huvudskyddsombudet utreder om prickskyttevapen krävs för en säker arbetsmiljö.

Rikspolisstyrelsens inställning är att de lokala polismyndigheterna har redan i dag möjligheter att skydda sin egen personal vid svåra insatser.

– Det finns relevant utrustning för den här typen av verksamhet och jag tycker att de här enheterna först och främst ska köpa in och utbilda sig på den utrustning som finns. Att på något sätt sikta högre upp är att slösa med arbetstid och den resurstid vi i dag har inom polisen.

Rent teoretiskt skulle Arbetsmiljöverket kunna stoppa polisen från att göra särskilda insatser, men det kommer inte att ske. Däremot kan verket kräva skärpta rutiner om man kommer fram till att det behövs.

Arbetsmiljöverket ska nu bland annat granska vilka rutiner som finns och först efter sommaren kan det komma svar från verket.

– Tycker man att man utsätter sin personal för risk så ska man avvakta förstärkningar så att det blir ett säkert ingripande, säger Per Engström på Rikspolisstyrelsen.

Skulle det då inte vara värdefullt att ha tillgång till prickskyttevapen och kompetens?

– Jag kan förstå att det kan finnas ett regionalt behov av prickskyttar. Men då får man göra en avvägning mot den arbetstid det tar att utbilda en kvalificerad prickskytt. Den tiden tror inte jag finns i dag ute i den redan hårt belastade polisverksamheten.

Andreas Kron, Göteborg
andreas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".