Algblomning på Östersjön. De centrala delarna av havet mår mycket dåligt. Foto: Kustbevakningsflyget KBV 585/Scanpix.

Östersjöns centrala delar allt sämre

Östersjöns centrala delar blir allt sjukare, medan en förbättring kan skönjas i Bottenviken. Det visar nya mätningar gjorda av finländska havsforskare under fyra veckor i vår.

Allmänt taget är situationen allvarlig, säger Alf Norkko på det finländska havsforskningsinstitutet.

– Jag skulle nog beskriva det som synnerligen allvarligt och i dåligt skick. Men det som man får komma ihåg är att tillståndet varierar från havsområde till havsområde. Medan man till exempel har ett väldigt oroväckande tillstånd i centrala Östersjön så är till exempel Bottniska viken i ett betydligt bättre skick.

Jämfört med de mätningar som gjordes förra året så breder de syrefattiga områdena ut sig allt mer i de centrala delarna av Östersjön och allt tyder på att det kommer att bli ännu värre när vattentemperaturen ökar nu under sommaren, säger Alf Norkko.

Det finländska havsforskningsfartyget Aranda har under de fyra veckorna i Östersjön besökt 90 mätpunkter i innanhavet och bilden är klar. Utsläpp från alla Östersjöns strandstater håller på att ytterligare försämra vattenkvalitén på de flesta håll.

I Finska Viken har forskarna till exempel kunnat konstatera under vårens mätningar att de djupa delarna nu är helt döda.

Det finns ingen anledning att tro att Östersjön kommer att tillfriskna av sig själv, utsläppen måste minska, säger Alf Norkko och det kommer ändå att ta lång tid innan vattnen blir bra igen.

– Det som är beklagligt är det att den typen av åtgärder som kommer att krävas kräver en väldigt lång tid innan vi ser en förbättring. Men vi måste komma åt kärnan i problemet. Snabba fixar fungerar inte utan vi måste ha ett långsiktigt arbete för att komma åt utsläppen och sedan, förhoppningsvis, en återhämtning.

Det är bara i Bottenviken som det har blivit lite bättre, där har syret börjat nå en acceptabel nivå. För övrigt är det mesta sämre och bedrövligt, men ändå inte hopplöst.

– Nu kan man ju använda ordet bedrövligt. Men sedan vet vi ju det att naturen har en fantastisk förmåga att återhämta sig. Om vi bara skapar rätt förutsättningar för en sådan återhämtning så kommer det nog att ske, säger Alf Norkko på det finländska havsforskningsinstitutet.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".