Jazzmusikern Esbjörn Svensson död

Uppdaterad 21:20
Jazzpianisten och kompositören Esbjörn Svensson är död. Han omkom i en dykolycka under lördagen vid Ingarö i Stockholms skärgård. Han dök med ett sällskap under ledning av en dykledare, när han plötsligt saknades och hittades på botten.

Han var då svårt skadad och hämtades med ambulanshelikopter, men hans liv gick inte att rädda.

Esbjörn Svenssons jazzmusik bröt ny mark och den nådde unga människor långt utanför den traditionella jazzpubliken.

Det var i mitten av 90-talet som han tillsammans med barndomsvännen trumslagaren Magnus Öström och basisten Dan Berglund bildade en trio som först kallades sig Esbjörn Svenssons Trio, men som senare kort och gott kallade sig för EST.

Deras musik var både stillsamt mjuk men kunde också bjuda på väldigt drag.

Trion fann en stor publik inte bara i Sverige utan också i Tyskland, Frankrike och USA. Gruppen har gett ut tio skivor varav den senaste, Live in Hamburg, släpptes i november förra året.

Bandet har tilldelats flera grammis och har även fått ta emot priser utomlands. I höst var de uppbokade på flera konserter runt om i världen och de var inbokade på Stockholms Jazzfestival i sommar.

Ordföranden i Svenska Jazzförbundet Bengt Säve- Söderberg säger till Ekot att man kommer att uppmärksamma Esbjörn Svensson i samband med årets upplaga av Stockholms Jazzfestival.

Esbjörn Svensson blev 44 år och efterlämnar fru och barn.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".