Svårare få asyl för ensamma flyktingbarn

Det kommer att bli svårare att få stanna för barn som kommer ensamma till och söker asyl. Skälet är att Migrationsverket har  fattat ett vägledande beslut som gäller en 16-årig pojke från norra Irak.

– Det innebär sannolikt att fler kommer att få avslag än tidigare, säger Henrik Winman som är rättschef på Migrationsverket.

Pojken som kommer ifrån norra Irak har ingen familj, varken i Sverige eller i hemlandet.  Han har först försökt få stanna i Sverige för att han känner sig hotad i Irak. När det inte gick ansökte han om asyl enligt regeln om synnerligen ömmande omständigheter. Till exempel att han mår psykiskt dåligt, att han är rädd för att åka hem och att han saknar familj i Irak.

Men enligt Migrationsverket räcker det inte eftersom pojken inte uppfyller något av de tre grundkrav som ställs för att man ska få asyl utifrån synnerligen ömmande omständigheter.

– Bestämmelsen skall tillämpas i undantagsfall och det gäller också beträffande barn, han har inte varit här speciellt länge så han har ingen anknytning hit, det finns inga medicinska hinder och situationen i hemlandet är inte sådant att det finns anledning att kalla det ömmande omständighet.

I Irak bodde 16-åringen på barnhem och det är också dit Migrationsverket vill att han återvänder.

Rädda Barnen har vänt sig med stark kritik mot Migrationsverket. Enligt dem skickar verket tillbaka pojken utan att säkert veta att han kommer att få ett bra mottagande.

På Väsbys Ungdomsboende väntar asylsökande ungdomar i övre tonåren på besked om permanent uppehållstillstånd eller avslag. Catarina Olsson är föreståndare där, och säger att dessa ungdomar har stora behov.

– Även om det inte är några små barn utan ungdomar från 16 år så behöver de väldigt mycket vuxenstöd. Ungdomarna behöver tydlighet, struktur och gränser, men också ett stöd att prata med och få stöttning på olika sätt, säger Catarina Olsson.

Henrik Winman på Migrationsverket tycker att det vägledande beslutet är viktigt eftersom det nu blir mer tydligt vad som gäller när man ska låta barn stanna på grund av synnerligen ömmande omständigheter.

Monica Jacobsson jurist på Rädda Barnen håller inte med om det.

– Jag tycker att det är mycket allvarligt att Migrationsverket skärper sin praxis. Barnen kommer nu att överlämnas till ett osäkert mottagande på institutioner som barnhem. Sedan har vi enligt barnkonventionen ett ansvar för barn som saknar sin familj. Pojken är i Sverige nu, han har sökt skydd här och då kan han inte skickas tillbaka till sitt hemland där han varken har familj eller släkt som kan ta hand om honom, säger Monica Jacobsson på Rädda Barnen.

Emma Eneström
emma.enestrom@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".