Indonesien

Tsunamidrabbade ser ljust på framtiden

Aceh-provinsen i Indonesien drabbades för tre och ett halvt år sedan av en jordbävning och tsunami som kostade över 130 000 människor livet. Återuppbyggnaden är nu inne i ett intensivt skede. Såren efter katastrofen finns kvar, men SR:s korrespondent fann också tecken på läkning och på hopp inför framtiden.

Lantbrukaren Ridwan håller på att vända stora jordklumpar, han gör det för hand, för den enkla jordfräs de fått till byn klarar inte all sten just här.

Trots det hårda slitet verkar han ha arbetsglädje.

Ridwan berättar att det är första gången efter tsunamin som han tror att det går att odla ris igen på de här fälten, som dränktes av den dödliga vågen för tre och ett halvt år sedan. Ett 20-tal människor dog just här vid tsunamin. Nu har regnet tvättat bort saltet och det ger hopp inför framtiden

– Jag är tacksam för hjälpen vi fått, men nu känns det skönt att kunna börja jobba igen, säger Ridwan.

Minst 130 000 människor dog av tsunamin här i indonesiska Aceh-provinsen, när stora och små samhällen helt raderades ut av vattenmassorna. En massiv internationell hjälpinsats har kostat tiotals miljarder kronor. Och Aceh börjar nu se dramatiskt förbättrat ut jämfört med efter tsunamin, med nya prydiga bostadsområden och släta landsvägar.

Jag träffar en del som klagar över korruption och långsam hjälp. Men också många som är nöjda med återuppbyggnaden, som börjar se ljust på framtiden. De hoppas också att inbördesstriderna i Aceh som rasade före tsunamin inte ska blossa upp igen.

Saifullah Abdulgani, är en av cheferna för Acehs återuppbyggnadsmyndighet, han säger att myndighetens arbete kommer att vara slutfört enligt plan i april nästa år. Internationella experter säger att Acehs återhämtning gått förhållandevis bra.

Abdulgani säger att många utmaningar finns kvar, den största blir för acehneserna att klara sig sjäva igen, när omvärldens ögon vänds åt andra håll.

Nils Horner, Banda Aceh
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".