Fler anmälde våldtäkt förra året

Uppdaterad 16:09
Antalet anmälda våldtäkter har fördubblats de senaste tio åren. Det syns också en förändring av vilka som anmäler att de blivit våldtagna enligt en rapport från Brå om anmälningar av våldtäkter.

Olga Persson arbetar på Team för våldtagna kvinnor i Stockholm och berättar att fler söker hjälp också hos dem.

– Ofta är det unga kvinnor och tjejer som har varit ute på krogen och kanske har följt med någon hem, somnat hemma hos någon, och vaknar upp av att någon försöker våldta dem. Eller så kan det vara tjejer som är på fest med sina kompisar, och så kommer det kompisars kompisar dit, och man blir utsatt för sexuella övergrepp på olika sätt, säger Olga Persson.

Team för våldtagna kvinnor är att samarbete mellan Stockholmstan och Alla Kvinnors hus, här arbetar man både med att förebygga våldtäkter och att stötta dem som blivit utsatta.

Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet har antalet anmälda våldtäkter fördubblats på tio år, störst är ökningen de senaste åren. Den främsta förklaringen till det är en lagändring som vidgat synen på vad som är en våldtäkt i lagens mening.

Den typ av anmälning som ökat mest är just den där våldtäkten ska ha förekommit i samband med alkohol och nöjesliv, eller där personerna träffats via internet och bara är mycket ytligt bekanta, säger Klara Hradilova Selin, utredare på Brå.

– Det verkar som att de här våldtäkterna av obekant eller väldigt ytligt bekant gärningsman både har börjat anmälas oftare men också ökat på riktigt. Det är de slutsatserna som vi har dragit, säger Klara Hradilova Selin.

Varför tror du att just den typen har ökat?

– Det är möjligt helt enkelt. Möjligheten fanns inte för femton år sedan att genom någon dejtingsida på internet komma i kontakt med någon helt obekant person och träffa honom eller henne samma kväll. Nöjeslivet har ökat sitt utbud rejält också under den har tiden.

I rapporten har Brå gått igenom anmälningar mellan åren 1995 och 2006, och där konstateras också att andelen överfallsvåldtäkter minskat, och att merparten av våldtäkterna fortfarande inte anmäls alls.

På Team för våldtagna kvinnor tycker Olga Persson att det är bra att anmälningarna har blivit fler. Men de måste också tas om hand bättre, säger hon.

– Vi märker ju av att rättsväsendet inte hänger med. Att anmälningarna inte leder till åtal och att förundersökningaran generellt är väldigt dåliga från polisens håll. Så det behövs ju ökade resurser. När en så här stor ökning av anmälningar sker så behövs det mer resurser till de instanser som ska ta hand om anmälningarna.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".