Sex miljarder kronor betals ut i EU-bidrag varje år. Arkivfoto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Riksrevisionen

Dålig kontroll på EU-bidrag till jordbruket

Uppdaterad 16:40
Myndigheternas kontroll av hur EU:s jordbruksstöd betalas ut är alldeles för dålig, anser Riksrevisionen. Årligen får 80 000 lantbrukare sex miljarder kronor och för att få stödet ställs vissa krav på djurskydd, miljö och växtskydd.

I många fall saknas det dock viktigt beslutsunderlag och kontroll, säger riksrevisor Lennart Grufberg.

– Under 2005 till 2007 som vi har granskat har det varit en bristfällig kontroll i Sverige. Man har inte levt upp till de kontrollkrav som EU har ställt, säger han.

När det gäller vissa av de villkor som EU ställer gjordes inga kontroller alls under den granskade treårsperioden.

– Hormoner vid djuruppfödning, det gäller att rapportera vissa sjukdomar och att också undersöka vissa sjukdomar. Där har det inte skett några kontroller över huvud taget, säger Lennart Grufberg.

Betyder detta att det kan ha betalats ut en massa pengar som egentligen inte borde ha betalats ut?

– Ja, det finns en risk för att det har betalts ut felaktiga bidrag eftersom det inte har gjorts kontroller till vissa delar. Och det strider mot EU:s regelverk.

Det finns en kedja av ansvariga. Regeringen har inte tydligt nog sagt vem som ska ha ansvar för vad. Ett tungt ansvar vilar också på Jordbruksverket, säger Lennart Grufberg.

– Jordbruksverket och övriga medverkande myndigheter, länsstyrelsen bland annat, deras ansvar reglerades inte på ett tydligt sätt. Sedan har inte heller Jordbruksverket levt upp till sitt samordnande ansvar. De har ett ansvar för att länsstyrelser och andra får tillräcklig vägledning och stöd i att utföra de här kontrollerna. Så det har skett allvarliga brister i kontrollen under de år som vi har granskat.

Vad föreslår ni för åtgärder för att detta ska strams upp?

– Vi tror att det är väldigt viktigt att man tydliggör ansvaret för de inblandade myndigheterna för att få detta att fungera och också säkerställer att man gör de kontroller som krävs enligt EU:s regelverk.

Om man inte lever upp till EU:s krav på kontroll och ett fullständigt beslutsunderlag då kan Sverige bli återbetalningsskyldigt. Det har hänt förr.

– För några år sedan fick man ju betala tillbaka mer än 200 miljoner kronor med anledning av felaktigt utbetalda stöd, säger Lennart Grufberg.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".