Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sparandet minskar dramatiskt

Hushållens nysparande minskar dramatiskt visar bankkoncernen SEB:s sparbarometer. Nettosparandet minskade med 27 miljarder under årets första kvartal.

Allt fler använder besparingar till att uppehålla sin konsumtionsnivå, tror SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

– Räntekostnaderna har stigit, bensinkostnaderna har stigit, matpriserna har stigit och jag tror att många vill upprätthålla sin konsumtion och då tar man av sina besparingar.

Sammanlagt har 45 miljarder kronor tagits ut ur olika former av sparande under årets tre första månader, visar SEB:s sparbarometer för årets första kvartal. Störst är minskningen i fondsparandet, medan sparandet i olika försäkringar har fortsatt.

Eddie Nilsson har inte förändrat sitt sparande till förmån för konsumtion, men om bensinpriserna fortsätter att stiga kan det bli aktuellt att se över sparandet.

– Inte än i alla fall. Jag har ju en bil som drar mycket bensin, så det mesta går till bensin faktiskt, och till hyra, säger Eddie Nilsson.

Fondsparandet minskade även förra året till förmån för banksparande, men nu går sparpengarna till konsumtion. Fonder är fortfarande bra, men på längre sikt, tror Kenneth Lilja som fortsatt spara i fonder trots nedgången.

– Det har väl börjat stabilisera sig lite grann, men jag ligger fortfarande på minus. Så man får ju bara hoppas att på tio år kanske jag kan göra en vinst i alla fall, säger Kenneth Lilja.

Hushållens skulder ökar fortfarande i jämt takt med tio procent om året. Den samlade svenska skuldkvoten har nu nått den högsta nivån sedan SEB började publicera sin sparbarometer 1996, 26 procent.

Trots att hushållens tillgångar fortfarande än nästan fyra gånger så stora som skulderna är förändringen dramatisk, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

– Hushållens nettotillgångar har minskat med sex procent under första kvartalet i år, vilket är en dramatisk förändring, vi har inte sett en så stor förändring något kvartal tidigare. Det har att göra med att hushållen har fortsatt att låna pengar ungefär i samma takt som förut, samtidigt som man inte har sparat något nytt och tagit av de besparingar man hade, säger Gunilla Nyström.

Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".