Psykvård vanligare bland unga kvinnor. Foto:Björn Larsson Ask/Scanpix.

Vanligare med slutenvård för unga tjejer

Allt fler tjejer i Sverige får sluten psykiatrisk vård visar en ny rapport från Socialstyrelsen. Det handlar om svåra psykiska tillstånd som bland annat allvarliga depressioner. Allra värst är det för dem mellan 15 och 24 år.

Åsa Pehrsson har varit inlagd på sjukhus i åtta år.

– Det är klart att det är svårt att säga att jag tror att unga tjejer mår bra när jag hör de siffrorna. Men jag tror inte att förklaringen är att det helt plötsligt är väldigt många tjejer som mår väldigt dåligt. Det tror jag inte är enda grejen, säger Åsa Pehrsson.

Åsa Pehrsson blev inlagd på sjukhus första gången när hon var 17 år.

– Det var på grund av att de skulle utreda om jag hade anorexia också skadade jag mig själv. Jag var väldigt mager också skadade jag mig själv, säger Åsa Pehrsson.

Efter det blev hon kvar i den psykiatriska slutenvården i åtta år.

– Avdelningar var kanske sju, åtta stycken men jag har kanske varit på tolv, tretton instanser om man räknar behandlingshem och sånt där, säger Åsa Pehrson.

Psykiatrisk slutenvård betyder att man bor på sjukhuset eller behandlingshemmet när man får vård, till skillnad från öppenvården där man kan komma och gå som man vill.

Socialstyrelsens rapport idag visar att för de unga tjejerna har antalet behandlingar i slutenvården med mer än 50 procent på mindre än tio år.

– Det är antagligen flera faktorer som har påverkat men någonting i tillvaron, en stress från omgivningen på flera håll, både skola, kamrater, hur man ska vara på alla möjliga sätt.

Camilla Hallek är barn- och ungdomspsykiater i Stockholm och även om hon träffar en del killar håller hon med om att det främst är tjejer som kommer till hennes mottagning.

– För det första söker de oftare än killar i största allmänhet till öppenvården så andelen som läggs in blir högre, säger Camilla Hallek.

Hur bra är det att bli inlagd för såna här besvär?

– Det beror helt på vilken slags besvär det är, ibland kan det vara helt nödvändigt men ibland är det så att det är bättre med intensiv öppenvård istället. Därför att det kan finnas risk att man inte kan jobba på lika hårt mot vardagen som ju är det man ska leva i, säger Camilla Hallek.

Åsa, som själv har erfarenhet av slutenvården håller med.

– Slutenvården är inte mer än förvaring, det kanske inte är meningen att det ska vara någonting annat, det är ju en krislösning men jag tror inte att det är bra för dem att ligga inom slutenvården, säger Åsa Pehrsson.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".