Irlands nej till Lissabonfördraget diskuterades på mötet i Luxemburg. Foto: Geert Vanden Wijngaert/Scanpix.

Villrådigt EU diskuterar Irlands nej

Uppdaterad 17:50
Efter Irlands nej i folkomröstningen om Lissabonfördraget möts på måndagen EU:s utrikesministrar i Luxemburg. Villrådigheten är stor om vad EU ska göra nu och huvudlinjen verkar vara att ligga lågt.

– Det är dags för litet eftertanke, analys och lyssnande, sa Sloveniens utrikesminister Dimtrij Rupel om folkomröstningen som hade resulterat i det han i dag beskrev som sanningens ögonblick.

Och sanningen är att inget EU-land har någon patentlösning på vad EU nu ska göra.

I dag valde alla utrikesministrarna på mötet i Luxemburg att ligga lågt i väntan på att regeringscheferna på toppmötet i Bryssel på torsdag och fredag ska säga sitt.

En allmän uppmaning är att de länder vars parlament ännu inte godkänt Lissabonfördraget ska fortsätta det arbete som pågår.

Bland de länder som ännu inte sagt ja finns Storbritannien, Polen och Tjeckien.

EU:s kommande ordförandeland Frankrike oroar sig för just det ofta EU-skeptiska Tjeckien och därför träffade i dag den franske presidenten Sarkozy den tjeckiske premiärministern Topolanek i Prag.

Med motsvarande oro i bagaget åkte Tysklands förbundskansler Angela Merkel till Polen.

Till Sverige behöver däremot ingen åka för att få riksdagen att rösta ja till fördraget i höst.

- Vi tänkte lägga den prepositionen i höst så att riksdagen får ta ställning till det och det är de indikationer ni hör från de andra länderna som inte har ratificerat, att de tänker också fortsätta med sina ratificeringsprocesser, säger Sveriges Europaminister Cecilia Malmström.

Men huvudfrågan om fördragets framtid och hur EU ska hantera och Irland och vad Irland ska göra fick inget svar och det fanns heller ingen anledning till det sa Irlands utrikesminister Michael Martin.

– Vi tycker det är alldeles för tidigt att komma med några lösningar nu. Först måste vi göra en analys över varför det blev nej i folkomröstningen, sa den irländske utrikesministern Michael Martin.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".