Rekordhöga olje- och bensinpriser

I Sverige satte bensinpriset nytt rekord på måndagen, samtidigt som världsmarknadspriset nådde nya höjder.

Det nya prisrekordet per fat olja lyder 139 dollar och 89 cent. Så mycket har aldrig tidigare betalats för ett oljefat.

Senare föll priset något men prisnivåerna för råolja ligger trots det på mycket höga nivåer. Men det återstår ändå att se om oljepriset nu kommer att falla sedan Saudiarabien, som är den största oljeproducenten inom Opec, ska ha lovat öka sin produktion i juli med 300 000 fat.

Det som många av västvärldens ledare nu undrar över vad som kommer att ske vid det krismöte som kommer att hållas om oljan i Jidda i Saudiarabien nu på söndag.

En fråga blir om till exempel de oljeproducerande länderna då kommer att besluta om att gemensamt höja sin samlade produktion och om det överhuvudtaget är möjligt att höja produktionen ytterligare.

Under de närmaste dagarna väntas också livliga diskussioner mellan länderna och dom stora oljebolagen när de ska dra upp strategierna inför mötet där en annan stor fråga väntas bli kapaciteten vid världens olika raffinaderier.

Utgången av mötet är alltså mycket intressant för svenska bilister som från och med idag får betala 14 kronor och 9 öre per liter för 95-oktanig bensin sedan de ledande bensinbolagen i dag höjde priset med 20 öre. Motiveringen var också, som det hette, höjda världsmarknadspriser.

Det här är första gången som literpriset är över 14 kronor och det var också den tionde gången sedan i mitten av april som bensinpriset noteras för ett nytt prisrekord.

Jan Andersson, Istanbul.
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".