Kampen om oljebolaget TNK-BP hårdnar

Kampen om det samägda rysk-brittiska oljebolaget TNK-BP hårdnade ytterligare på måndagen när en av de tre ryska storägarna, supermiljardären och styrelseordföranden i Alfagruppen Michail Friedman attackerade företagets brittiska ägare BP. Fallet är avgörande för andra utländska investerare i Ryssland.

– Nästa vd i företaget bör vara en oberoende professionell person med stort kunnande av Ryssland. En sådan person kommer vi stödja, förklarade Michail Friedman under en timmes lång presskonferens i Moskva på måndagen.

Ryske storägaren Friedman äger en fjärdedel av aktierna i det samägda bolaget TNK-BP. Han och två partner i AAR anser att den brittiska ägaren BP förhindrat bolagets internationella expansion till tjugotalet länder. Spioneri, skattesmitning och visumkrångel figurerar också i härvan.

Miljardären Viktor Vekselberg, aluminumkung, Alfa-gruppens Friedman och Lev Blavatnik, som sitter i bolagsstyrelsen och tidigare var storägare i Bredbandsbolaget utgör hälftenägaren AAR.

Tre gånger har polis gjort räder på TNK-BP:s kontor på Arbat i centrum av Moskva. Det är skatteutredningar och polisundersökningar som de brittiska ägarna ser som en del i maktkampen om bolaget där man misstänker att Kreml ligger bakom.

BP:s ordförande Peter Sutherland sa i Stockholm i torsdags att allt påminner om de metoder som användes i det turbulenta 90-talets Ryssland.

Tvisten ska nu avgöras av Internationella skiljedomstolen i Stockholm. Det finns inskrivet i avtalet när bolaget bildades 2003.

Friedman och Vekselberg jämför styrelseordförande Sutherland med nazitidens propagandaminister Joseph Goebbels. På måndagens presskonferens förnekade Friedman att konflikten hade någon dold politisk agenda.

– Enligt oss handlar det inte om politik utan fundamentala motsättningar, sa Friedman och hävdar att detta fall inte var annorlunda än andra intressekonflikter i stora företag.

Friedman borde veta eftersom han också är i konflikt med norska Telenor och Telia Sonera om kontrollen över de ryska mobilbolagen Megafon och Vimpelkom.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".