Kvinnliga sexförbrytare allt vanligare

Allt fler män söker hjälp för att bearbeta sexuella övergrepp de utsatts för av kvinnor. Det märker Riksorganisationen mot sexuella övergrepp, Hopp, som hjälper utsatta personer. Samtidigt är anmälningar om sexuella övergrepp där kvinnan är förövare och män offer mycket ovanliga.

Bland de män som söker hjälp är skammen stor, säger psykoterapeuten Lena Lindblom som arbetar på Hopp i Stockholm.

– Vi får både mejl och frågor och telefonsamtal. Många kommer på ett samtal och är så otroligt fyllda av skam, säger hon.

Lena Lindblom får flera samtal varje vecka som är från män. Fler och fler vågar ringa och de flesta av dem har blivit utsatta för sexuella övergrepp av just kvinnliga förövare.

– Av de män som går här är 80 procent offer för kvinnliga förövare, framför allt mammor, säger hon.

Hopp räknar med att en fjärdedel av alla de hjälper idag är män. Det är en bild av utsatthet som inte alls går att jämföra med statistikens verklighet.

Enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, förekommer det knappt några anmälningar vad gäller sexuellt våld mot män. Brå räknar samtidigt med att mörkertalen här är bland de största som finns i all brottsstatistik.

De kvinnliga förövarna syns inte heller i statistiken. En ökning har skett de senaste åren när det kommer till kvinnor som misstänks eller döms för sexuella övergrepp, men ökningen är liten och kvinnor utgör ändå bara cirka två procent av alla förövare.

Organisationen Hopp tror att det i verkligheten finns långt fler kvinnliga förövare. Det är inte helt otänkbart, säger Niklas Långström som är sexbrottsforskare vid Karolinska institutet.

– Ja, det kan vara vanligare än vad vi tror. Det kan finnas ett större mörkertal och det kan handla om att kanske 10-15 procent av alla personer som begår sexuellt kränkande handlingar skulle kunna vara kvinnor eller flickor, säger han.

Niklas Långström har i en undersökning frågat svenska 18-åringar om de använt våld eller tvång för att få sex. Bara ett fåtal procent av männen har gjort det och cirka en procent av kvinnorna. Skillnaderna är alltså inte så stora, men när det kommer till anmälningar är det sällan som kvinnor pekas ut.

– Det kan just ha att göra med de här stereotyperna där man inte räknar med att kvinnor tar sex på andras bekostnad. Folk har inte velat eller orkat se att också kvinnor kan göra sig skyldiga till den typen av kränkningar, säger Niklas Långström.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".