Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekomjölk mer lönsam än vanlig mjölk

Fler och fler mjölkbönder går över till ekologisk produktion. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Det har blivit mer lönsamt att producera ekologisk mjölk än vanlig mjölk. Det visar en studie som branschorganisationerna Svensk Mjölk och LRF Konsult presenterar på tisdagen. Efterfrågan på ekologisk mjölk ökar och alltfler mjölkbönder går över till att producera ekologiskt.

Bosse Knutsson och hans dotter Eva Knutsson på Önnersta gård i Sörmland övergick till ekologisk produktion för snart tio år sedan.

– Jag var lite motståndare men när vi såg hur ekonomin såg ut då gick vi över, säger Bosse Knutsson.

– Jag tycker inte att man ska använda bekämpningsmedel. Det tycker jag är självklart. Men det måste gå ihop sig ekonomiskt annars går det inte. Man kan ju inte göra det bara för att det roligt, säger Eva Knutsson.

De gröna mjölkbönderna tjänar bättre än de som inte producerar ekologiskt, enligt Svensk Mjölks och LRF Konsults nya undersökning.

2007 var bruttovinsten i förhållande till omsättningen 49 procent för de gröna mjölkföretagen mot 45 procent för de konventionella.

De ekologiska gårdarna levererar i genomsnitt mer mjölk än andra och de får mer betalt, 90 öre mer per liter grön mjölk. De får också ett extra bidrag från EU som vill uppmuntra ekologisk produktion.

Bäst går det för dem som själva odlar allt foder. Men det tar tid att vänja korna vid den nya dieten, enligt mjölkbonden Eva Knutsson.

– Övergången för de kor som redan åt konventionellt foder och var vana vid att äta mycket spannmål innebar att när de fick mer gräs så klarade de det inte riktigt det för de hade inte den våmstorleken. Det tog ett tag innan de vande sig, säger hon.

I mars i år fanns det 450 ekologiska och drygt 6 000 konventionella mjölkföretag i Sverige och leveranserna av grön mjölk ökar mer och mer, konstaterar Agneta Hjellström lönsamhetsexpert vid Svensk Mjölk.

– Vi ser att antalet konventionella mjölkföretag minskar medan antalet ekologiska mjölkföretag har ökat för varje år de senaste åren. Och vi ser en ökad trend, säger hon.

Under första kvartalet i år ökade produktionen av ekomjölk med 20 procent och ekologisk ost med 40 procent. Efterfrågan ökar och alltfler mjölkbönder följer de nya signalerna.

– Vi ser att det är många svenska mjölkföretag som vill vara med om den här ökade efterfrågan av ekologiska produkter, säger Agneta Hjellström.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".