Vit noshörning mycket nära utrotning

Centralafrikas sällsynta nordliga vita noshörning tycks vara mycket nära total utrotning. Enligt uppgifter från en schweizisk miljögrupp har i år inte en enda kunnat spåras.

Det finns fler noshörningar i Afrika än på länge, men det gäller inte den nordliga formen av vit noshörning. 

Den schweiziska miljögruppen IUCN offentliggör på tisdagen siffror som visar att det i början av 2003 bara fanns 30 vita noshörningar kvar. I slutet av 2006 fanns fyra exemplar i nationalparken Garamba i norra delen av Demokratiska republiken Kongo. I år har man inte kunna spåra något av de djuren. 

Det finns även en sydlig variant av vit noshörning i Afrika. Den har dock ökat i antal från 14 540 2005 till 17 480 i fjol. Även den svarta noshörningen har ökat - från 3 730 till 4180. Men IUCN, som årligen sammanställer en lista över världens utrotningshotade djur, klassar den ändå som akut utrotningshotad.

De vita noshörningarna jagas för sina horn. Hornen säljs antingen till Jemen för att användas som dolkhandtag eller till Kina där de mals ner och används i traditionell medicin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".