argentina

Presidenten i fokus i jordbrukskonflikt

Hyllorna i livsmedelsbutikerna i Argentina, ett av världens största jordbruksländer, börjar stå tomma. Det är ett resultat av den utdragna konflikten mellan lantbrukare och regering. Men konflikten har också skapat en hätsk politisk atmosfär som kan få ödesdigra konsekvenser.

Kristina Fernandez de Kirchners presidentperiod kunde knappast ha börjat sämre. Efter den nu tre månader långa konflikten med landets jordbruksproducenter, allt från storföretag till småbrukare, har hennes popularitet rasat från närmare 60 procent för ett halvår sedan till knappt 25 procent idag.

Konflikten började som en protest mot regeringens beslut att öka exportskatten för jordbruksprodukter. Men med tiden har den kommit att handla nästan lika mycket om Kristina Kirchners ledarstil.

När hon valdes var förväntningarna stora att hon skulle bryta den auktoritära och polariserande stil som hennes make och föregångare, Nestor Kirchner, stod för. Med Kristina skulle öppenhet och vidsynthet ta plats i presidentpalatset Casa Rosada, trodde man. Och fram för allt; hennes drivkraft skulle vara sökandet efter breda samförstånd inte polarisering. Det hade hon gång på gång understrukit under sin valkampanj.

Men så blev det inte.

Att konflikten med jordbrukarna fortfarande pågår beror, menar många argentinska kommentatorer, på att Kristina Kirchner inte bara har varit just auktoritär och polariserande utan också arrogant. Det är ett avgörande skäl till varför det är de protesterande jordbrukarna, och inte regeringen, som vunnit sympati hos argentinarna.

Det är också regeringen, inte jordbrukarna, som de flesta gör ansvarig för den varubrist som konflikten orsakat. Ju mer pressad regeringen har blivit desto hätskare har dess utspel blivit.

På måndagen gick ett par ministrar så långt som att påstå att proteströrelsen i själva verket är en förberedelse till en kupp. Nu används alla resurser för att mobilisera regeringens anhängare till en stor demonstration på i morgon, onsdag.

Problemet är att jordbrukarna redan manat till en nationell protestdag just den dagen. Risken för sammanstötningar mellan demonstrerande grupper är stor. Men, undrar en del oroligt kanske är det kanske just det som är meningen.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".