En av många protester mot presidentens politik.
Sydkorea

Växande missnöje med nye presidenten

I Sydkorea har den nye presidenten drabbats av en ny motgång, detta sedan en av de största fackliga organisationerna utlyst en endagsstrejk i protest mot hans reformplaner. Det kommer ovanpå protesterna mot import av amerikanskt kött.

Sydkoreas nye president Lee Myung-bak har inte direkt haft någon smekmånad med sina medborgare. I stället verkar den en gång så populäre ledaren vara på kollisionskurs med allt fler segment i samhället.

Beskedet på tisdagen att en stor facklig organisation utlyst en endagsstrejk till nästa månad kommer samtidigt som allt fler krav hörs på hans avgång. Det är en dramatisk omsvängning, bara fyra månader efter att Lee vann valet på löften om att skrota företrädarens mera vänsterinriktade, mindre USA-vänliga politik.

Tisdagens strejkbesked är i protest mot presidentens plan på marknadsorienterade ekonomiska reformer för att få fart på den avmattande tillväxten.

Problemen hopar sig för president Lee, som just nu försöker få slut på en strejk bland lastbilschaufförer mot höjda bränslepriser, en strejk som lamslagit Sydkoreas hamnar. Sydkorea har blivit världens 13:e största ekonomi mycket just tack vare sin omfattande export.

Men Lees kanske största huvudvärk handlar om kött från USA. Ute på gatorna har arga demonstranter i över en månad hållit hätska protester mot den pro-amerikanske presidentens beslut att tillåta import av amerikanskt kött. Det har varit de största anti-regeringsprotesterna i Sydkorea på 20 år.

Demonstranterna säger att köttet kan vara smittat av galna kosjukan. Men en bakomliggande orsak kan mera handla om nationalism, att många är känsliga för att Korea ska framstå som alltför lydigt gentemot supermakten USA.

Sydkoreas regering ska i dag, tisdag, återuppta förhandlingar i Washington om att modifiera avtalet om köttimport, även om president Lee sagt att han inte tänker stoppa importen av amerikanskt kött. Sydkoreas regering hoppas nu kunna begränsa importen till kött enbart från yngre kor, som anses mindre i riskzonen för galna kosjukan.

När Lee tillträdde som statschef hoppades många att den före detta affärsmannen skulle leda landet lika bra som han styrt sina företag. I dag säger kritiker att Lees ledarstil varit alltför mycket som en vd i ett bolag, att han inte lyckats vinna stöd i viktiga sektorer av samhället för sina beslut.

Nils Horner, Bangkok
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".