PRO kritiserar förslag om skattelättnad

Regeringspartierna har kommit överens om att pensionärer med låga inkomster ska få en skattelättnad från årsskiftet. Men förslaget får redan kritik från pensionärsorganisationerna.

Det är alldeles för begränsat, man borde istället sänka skatten för alla pensionärer, säger Lars Wettergren, ordförande i Pensionärernas Riksorganisation, PRO.

– Det är bra att man åtgärdar dem sämst ställda pensionärernas situation men det är stora pensionärsgrupper som inte kommer i åtnjutande av det här.

En pensionär med full garantipension, som saknar inkomstpension, ska enligt regeringens överenskommelse få 2 500 kr per år i skattelättnad. Detta genom att grundavdraget höjs för dem som fyllt 65 år vid beskattningsårets början och har låga inkomster.

Men många pensionärer som jobbat hela livet har bara några hundralappar mer i pension än garantipensionärerna och de kommer inte omfattas av förslaget.

Därför är samtliga pensionärsorganisationer kritiska och kräver sänkt skatt för alla pensionärer, som efter regeringens jobbskatteavdrag nu har högre skatt än de yrkesverksamma. Lars Wettergren igen.

– Den pensionär som tjänar 13 000 får betala 7 000 mer i skatt om året jämfört med en yrkesverksam som tjänar 13 000. Det är en orättvisa och det tycker vi är diskriminerande att man har en sådan ordning, säger Lars Wettergren.

Är det inte viktigt att man börjar med dem som har det sämst?

– Det är viktigt att man lättar på bördan för dem sämst ställda pensionärerna men du når inte den gruppen enbart med det här förslaget, säger Lars Wettergren.

Petter Allvin
petter.allvin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".