Kd oenigt om homoäktenskap

Flera i kristdemokraternas partistyrelse vacklar när det gäller frågan om könsneutrala äktenskap. Fler än vad som tidigare varit känt är för att även homosexuella ska få ingå äktenskap.

Men partiets gruppledare i riksdagen Stefan Attefall tror att det fortfarande är en minoritet som tycker så.

– I alla frågor finns det personer som inte delar partilinjen. Och det finns också olika engagemang i olika frågor. Men den linje som kristdemokraterna har är klart förankrad i partiprogram, partistyrelse och riksdagsgrupp.

Så säger alltså gruppledaren för kristdemokraterna i riksdagen, Stefan Attefall. Men i Ekot i morse kunde vi berätta att flera personer i partistyrelsen tycker att frågan om könsneutrala äktenskap börjar bli besvärlig för partiet.

Flera är för könsneutrala äktenskap eller kan åtminstone leva med ett sådant beslut. Kvinnoförbundets ordförande Desirée Pethrus Engström är en av dem, och en annan Kvinnoförbundets vice ordförande Inga Lill Siggelsten Blum.

– Jag kan inte som heterosexuell, kristdemokrat eller politiker över huvud taget ha synpunkter på hur andra människor lever, säger Inga Lill Siggelsten Blum.

Äktenskapet är en förening mellan man och kvinna och inte mellan två personer av samma kön. Så står det i kristdemokraternas partiprogram. Men partiet kan tänka sig någon form av kompromiss. Om de andra partierna i regeringen också kan kompromissa är däremot oklart idag. Frågan bereds i statsrådsberedningen.

Men om kristdemokraterna fick bestämma skulle frågan skjutas upp till efter nästa riksdagsval, eftersom alla allianspartier inte redovisade sin ståndpunkt före valet 2006.

– Moderaterna tog sitt beslut efter valet. Det innebär ju att de inte har prövat frågan inför sina väljare. Det gör att ska man lösa frågan nu, ska man ha en viss ödmjukhet inför detta. Men vill andra partier ha frågan i valrörelsen så är vi inte emot det, säger Stefan Attefall.

Monica Saarinenag
monica.saarinenag@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".