Säkerhetspådrag längs facklans väg i Xinjiang. Foto: Robert F. Bukaty/Scanpix.

Stort säkerhetspådrag på OS-facklans väg

Den kinesiska OS-facklan ska nu föras igenom Kinas västra regioner, där en stor del av invånarna är etniska minoriteter och många motsätter sig de kinesiska myndigheternas styre. Både i det muslimska Xinjiang och i Tibet har det förekommit speciella säkerhetsåtgärder inför OS-eldens ankomst.

Muslimska skolbarn välkomnade OS-facklan i Xinjiangs huvudstad Urumqi på tisdagen, medan andra från den turkisktalande uiguriska minoriteten där stannade hemma i protest.

På onsdagen ska facklan passera genom Kashgar, som ligger på gränsen till Centralasien, och är ett viktigt fäste för uigurisk tro och tradition.

Inför OS-eldens ankomst har delar av staden spärrats av, butikerna är stängda och polisen gör stränga identitetskontroller.

De kinesiska myndigheterna ser självständighetsrörelsen i Xinjiang som en farlig kriminell verksamhet, och då och då görs det tillslag mot vad man kallar terrorister.

Men eftersom operationerna utförs utan någon insyn, är det mycket svårt att bedöma vilka bevis myndigheterna egentligen har för den påstådda terrorverksamheten.

Myndigheterna i Xinjiang håller muslimerna under sträng uppsikt, och bekämpar alla tendenser till radikal islam. Det gör att vanliga muslimers frihet är starkt beskuren, och det är vanligt med etnisk diskriminering.

Egentligen skulle OS-facklan ha förts genom Tibet just nu, men i sista stund kastade arrangörerna om schemat utan förklaring, och facklan väntas inte komma till Tibet förrän i helgen.

Efter de våldsamma protesterna i de tibetanska områdena i mars, har myndigheterna där intensifierat sin kamp mot vad man kallar separatister.

Många tibetaner har gripits och munkarna i klostren tvingas att gå igenom en extra sträng period av politisk undervisning.

Målet är att de först och främst ska vara lojala mot den kinesiska staten, och att de ska kritisera Dalai Lama, som enligt tibetan-buddhismen är den högste andlige ledaren.

Dalai Lama har uppmanat tibetanerna att hålla sig lugna. Men i Indien, där både laman och många andra tibetanska flyktingar bor, demonstrerar tibetanska grupper mot OS i Peking och för ett självständigt Tibet.

Senast på tisdagen greps 50 demonstranter från den radikala tibetanska ungdomskongressen av indisk polis, när de närmade sig den tibetanska gränsen.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".