Thomas Lubanga

Ökänd milisledare kan slippa rättegång

Milisledaren Thomas Lubanga, en av Kongo-Kinshasa-konfliktens mest ökända krigsherrar, som nu står åtalad vid den internationella brottsmålsdomstolen i Haag, kan komma att släppas. Detta efter en juridisk miss från åklagarsidan.

– Det är väldigt beklagligt naturligtvis, för det finns många bevis mot honom, han är onekligen en brottsling. Det är ett riktigt nederlag för offren och för dem som har lidit, säger Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet.

Den långa listan av brott som krigsherren Thomas Lubanga och hans milis misstänks för, är ingen munter läsning. Brott mot mänskligheten, mord på fredsbevarande FN-trupper, massakrer på civila, våldtäkter, men kanske allra värst: tvångsrekrytering av barnsoldater.

Berättelser finns om hur Thomas Lubanga beskattade människor i de områden han kontrollerade. Pengar, en ko, eller ett barn, togs som skatt för att underhålla hans milisgrupp UPC, Unionen för Kongos Patrioter, allt i konflikten i östra Kongo-Kinshasa i början av 2000-talet.

Thomas Lubanga arresterades senare, och fördes till den internationella brottsmålsdomstolen i Haag. Men det som skulle bli den permanenta domstolens första triumf, riskerar nu att bli en skandal.

Orsaken är att åklagarsidan ska ha undanhållit försvaret flera viktiga dokument som talar till Lubangas fördel. Därmed riskerar rättegång att inte bli rättvis, och försvaret har nu krävt att hela målet läggs ner.

– Det är klart att om åklagarens bevis inte håller eller på just den grunden avvisas av domstolen, då innebär det att de inte kan hålla honom häktad, säger Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet.

Den 24 juni ska domstolen fatta beslut om krigsherren Thomas Lubanga eventuella frigivning.

Michael Töpffer
michael.topffer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".