Fölster

Svenskt Näringsliv kritiserar regeringen

Regeringen har misslyckats med att skapa ett företagsvänligt klimat. Det menar Svenskt Näringsliv i en rapport idag och pekar på att företagandet i Sverige har minskat sedan alliansregeringen tillträdde. Enligt Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster har det gjorts för lite.

– Det är förvånande kanske men också anmärkningsvärt och det betyder att det behövs nytänk inom näringspolitiken. Mycket av det som har gjorts eller är på gång är bra men tillsammans är det för lite, säger Stefan Fölster.

Den breda näringspolitik som regeringen fört hittills, med av och omregleringar av hela branscher har visserligen fungerat men inte tillräckligt fastslår Svenskt Näringsliv i sin rapport idag.

Nu måste regeringen gå in och detaljstyra inom de områden där det behövs. Det kan handla om att se till att de offentliga upphandlingarna blir öppnare genom att låta leverantörerna uppfylla mål istället för att de ska klara en mängd detaljspecifikationer.

Det kan också handla om att ändra branschregler och lagar som hindrar företag med nya, alternativa produkter att komma in på marknaden, menar Stefan Fölster.

– Många företag eller tänkbara företagare klagar på att det finns en specifik reglering i deras branscher, till exempel utgår hela vår reglering av transportsektorn från den teknik och den uppdelning av lastbilar, bilar och mopeder vi har. Den som kommer med en ny idé till en helt ny farkost gör sig icke besvär, säger Stefan Fölster.

Kristina von Dolwitz
kristina.von_dolwitz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".