Regeringen vill utöka jobbskatteavdraget

Regeringen vill utöka det så kallade jobbskatte-avdraget. Man överväger två alternativ, där sänkningarna omfattar fem respektive femton miljarder kronor. Samtidigt föreslås en begränsning av den statliga inkomstskatten för de inkomster som ligger precis över brytpunkten.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den första januari och beräknas ge 20 000 nya jobb på sikt.

– Ja, det är nödvändigt eftersom vi måste se till att arbetsmarknaden fungerar bättre, och att fler människor kommer tillbaka till arbete, så att vi kan lätta upp resursutnyttjandet lite grann, säger finansminister Anders Borg.

– Jobbskatteavdraget bidrar därmed till att stimulera hushållen lite grann, så att de har lite mer kvar i plånboken, även när de har betalt bensinpriserna. Och se till att arbetsmarknaden fungerar bättre, därför är det en väldigt väl avvägd åtgärd i en sådan här situation.

Du säger att det kan bli ungefär 20 000 nya jobb på sikt. Hur säkert är det?

– Alla bedömningar är osäkra, men nu har vi börjat få ett brett underlag där en lång rad bedömare; konjunkturinstitut, finanspolitiska rådet, OECD, och för den delen våra egna beräkningar, som tyder på att effekterna blir ungefär i den här storleksordningen. Det får man alltid vara försiktig med, säger Anders Borg.

Är det viktigare att bekämpa inflationen eller att främja tillväxten?

– Det viktigaste är att hitta en väl avvägd balans mellan de två bekymren.

Hur ser din avvägning ut?

– Jag kommer inte att säga annat än att jag måste beakta båda bekymren, säkra en god sysselsättningsutveckling, skapa förutsättningar för tillväxt på sikt och se till att vi inte på allvar förvärrar resursutnyttandeproblematiken, säger finansminister Anders Borg.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".