Stora skillnader i vården av diabetiker

Med intensiv behandling kan diabetespatienter bland annat minska risken för hjärnblödning med 60 procent. Men över hälften av landets diabetespatienter vet inte om de får rätt behandling och det kan skilja mycket beroende på var man vårdas.

– Det tycker jag är upprörande för man måste ju få en kvalitativt bra vård där man bor, i sitt närområde. Sen kan man ju uppröras över att bara 50 procent är registrerade. Hur ser resultaten ut på de 50 procent som inte är registrerade, säger Margareta Nilsson, ordförande för Svenska diabetesförbundet.

180 000 diabetespatienter finns med i det nationella diabetesregistret vars årsrapport presenterades idag. Rapporten visar att det finns stora skillnader mellan olika landsting, bäst diabetesvård ges i Jönköping, Östergötlands och Gävleborgs län.

Och bra vård ger resultat. En dansk studie gjord vid Stenosjukhuset i Köpenhamn visar att med intensiv behandling så minskar risken att dö på grund av diabetes med drygt 20 procent, risken för kranskärlssjukdom blir 26 procent lägre och risken att få hjärtinfarkt minskar med nästan 40 procent.

– Detta är ett väldigt tungt argument för att eftersträva en god diabetesvård och försöka förbättra både blodsocker, blodtryck och blodfetter, säger Björn Eliasson, överläkare på Sahlgrenska diabetesmottagning i Göteborg.

För många patienter kan det vara svårt att veta om den vård de får är tillräckligt bra. Nationella diabetesregistret listar alla anmälda patienters värden och det går att mäta vårdens kvalité.

Men omkring 200 000 diabetespatienter saknas i registret och kan därmed inte jämföra sina värden med andras.

– Vad man kan göra är att man frågar på sin vårdcentral. Registrerar ni i det nationella diabetesregistret? Är jag registrerad? Vad har ni för målvärden och hur uppnår ni målen? Det tycker jag att man ska ta reda på, säger Margareta Nilsson, ordförande för Svenska diabetesförbundet.

Fem landsting, Stockholm, Uppsala, Västmanland, Halland och Skåne är så dåliga på att registrera diabetespatienter att de inte finns med i jämförelsen. Underlaget är för litet.

Bland de övriga får Sörmland lägst betyg. Men det är inte bara mellan landstingen det skiljer utan även inom ett landsting finns stora skillnader.

Västra Götalandsregionen har studerats särskilt och stora skillnader mellan olika vårdcentraler har upptäckts.

Andreas Kron
andreas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".