Rekordpris på majs efter översvämningar

I USA leder översvämningarna efter ovädren i mellanvästern till att priset på majs nått rekordnivåer. Odlingar står under vatten och skördar förstörs.

Snart fyra veckor av ihållande regn, tornados och stormar har lett till de värsta översvämningarna på femton år i Iowa och Illinois. Stora delar av USA:s spannmålsproduktion håller bokstavligt talat på att spolas bort.

En och en halv miljon hektar åkermark ligger under vatten nu, enligt lokala myndigheter. Översvämningarna har drabbat själva hjärtat hos världens största spannmålsproducent. Mer än en tredjedel av USA:s majs och sojabönor odlas här i det bördiga bältet i mellanvästern.

De förstörda skördarna leder till att priset stiger både i USA och på världsmarknaden. Hittills har majspriset stigit med elva procent och är uppe på ny rekordnivå enligt råvarubörsen i Chicago och även vetepriset är nu på väg upp.

I dag har vattnet börjat sjunka undan i bland annat sydöstra Iowa, men det finns fortfarande risk för att fler fördämningar brister längs med den mäktiga Mississippifloden. Räddningstjänst och frivilliga försöker förstärka med sandsäckar utmed vallarna.

I Iowas näst största stad Cedar Rapids har mer än 20 000 personer evakuerats från sina hem på grund av översvämningarna.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".