Kärnkraftverk måste förbättra säkerheten

Statens kärnkraftinspektion, SKI, beslutade på tisdagen att Oskarshamns kraftgrupp måste se till att inpasserings-kontrollen fungerar dygnet runt vid kärnkraftverket. Det har framkommit att inpasseringen är obemannad vissa tider på dygnet och det är oacceptabelt, anser SKI.

– Vi kräver att alla som passerar in till reaktorerna ska ha underkastats säkerhetskontroll, eller ska kunna underkastas säkerhetskontroll. Det vill säga: kontrollerna ska vara bemannade när det är möjligt att komma in på anläggningen, så att man inte tar med sig otillåtna föremål in på anläggningen, säger Stig Isaksson, inspektör på SKI.

Det handlar också om att man inte ska kunna ta med sig kärnämne, avfall eller annat radioaktivt material ut genom grindarna från anläggningen.

Oskarshamn har undantag från en fullständig säkerhetskontroll till i december, men hade själv satt upp en rad villkor för hur man ska sköta kontrollen.

– De uppfyller inte de förutsättningar som de själva har redovisat till oss, som en förutsättning för det här undantaget.

Till exempel vad då?

– Det visade sig att de här kontrollerna inte var bemannade nattetid, vissa delar av nätterna, och det är oacceptabelt enligt vår mening, säger Stig Isaksson.

När SKI inspekterade anläggningen för ett par veckor sedan, framkom det att det saknades bemanning i vakten större delen av nätterna.

SKI fann också att det finns en oförståelse hos olika grupper av anställda för vikten av säkerhetskontroll vid Oskarshamns kärnkraftverk.

– Som framgår av besluten som vi har fattat nu, så ser vi indikationer på att personal på olika nivåer inte helt förstår och accepterar införandet av de här åtgärderna, och det är naturligtvis en olycklig situation. Därför har vi krävt att Oskarshamn ska ta fram ett åtgärdsprogram för att rätta till det här förhållandet.

På vilket sätt visar sig den attityden?

– Det kan visa sig genom att de skyddsvakter som genomför kontrollerna får nedsättande kommentarer när de genomför kontroller.

Åtgärderna för inpasseringskontroll ska vara genomförda senast den 23 juni, kontrollen av radioaktivt material den 30 juni.

– Generellt sett så är det naturligtvis inte acceptabelt att inte säkerheten sätts i första rummet, säger Stig Isaksson, inspektör vid Statens kärnkraftsinspektion, SKI.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".