Foto: Erik G Svensson/Scanpix.

Många sjukhuspatienter får infektioner

Av alla som vårdas på sjukhus är det fler än elva procent som drabbas av en infektion på grund av behandlingen. Störst är risken för patienter över 60 år, men också yngre personer kan få till exempel infektioner i urinvägarna eller i operationssår. Det visar en ny undersökning som Sveriges kommuner och landsting gjort på flera sjukhus.

– Det beror ju naturligtvis på en mängd olika saker. Dels kan det vara enkla rutiner som inte fungerar, så enkla saker som att tvätta händerna eller hur man är klädd som vårdpersonal. Men det kan också vara mycket mer komplicerade saker i samband med operationer, som inte är lika enkelt att komma åt, säger Håkan Sörman, vd på Sveriges Kommuner och Landsting.

Fler än var tionde patient får alltså förutom den sjukdom som de läggs inför, också en infektion på sjukhuset. Och en orsak kan vara bristande hygien.

I Jönköpings läns landsting ser man allvarligt på problemen med infektionerna. Det enligt Göran Henriks, som är samordnare för patientsäkerhetsfrågor i Jönköpingslandstinget.

– Jag tror att det är minst så här svårt eller allvarligt som siffrorna visar. Och det finns väldigt mycket man kan göra för att förbättra siffrorna, men det krävs hög ambition och entusiastiska medarbetare, säger Göran Henriks.

Genom att stötta eldsjälar i personalen som vill minska infektionsrisken genom systematiskt arbete, har Jönköpingslandstinget fått ned antalet smittade patienter till sex procent av de inlagda. Och det är inga svåra åtgärder, enligt Göran Henriks.

– Det är allt ifrån att man tvättar händerna till att man är rätt klädd, till att man undersöker patienten på ett sådant sätt att man i tidigt skede observerar om det finns en infektion. Och likadant att man är noggrann med riskpatientgrupper, exempelvis patienter med kateter får mycket lättare infektion än andra.

Behövs det eldsjälar för att bryta den här utvecklingen?

– Ja, vi behöver hjälpa vården att jobba med det man är så bra på. Inte bara hinna mer, utan också få fram de som engagerar sig i hur det är att vara patient och vilka risker man utsätts för, säger Göran Henriks, samordnare för patientsäkerhetsfrågor vid landstinget i Jönköping.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".