Frankrikes försvar satsar mot terror

Frankrike ska göra om sitt försvar och satsa på mer rörliga enheter för att möta terrorhot, och stå starkare inför hot om biokemiska attacker. President Nicolas Sarkozy presenterade på tisdagen en ny fransk säkerhetspolitik.

– Jag har beslutat att satsa massivt på en utökad underrättelseverksamhet och luftburen högteknologi, sa president Sarkozy.

Han avsåg fler spionsatelliter och en utveckling av kryssningsmissilerna. Hotet mot Frankrike kommer idag i första hand från terrorister och försvaret måste vara anpassat till denna hotbild, sade han.

Hotet är verkligt och kan komma i nya allvarliga former med nukleära, kemiska och biologiska medel, enligt Sarkozy.

Omprioriteringarna inom försvaret innebär att armén bantas med en femtedel. Cirka 54 000 jobb försvinner.

Ett annat besked var att Frankrike nu söker sig tillbaka till försvarsalliansen NATO:s militära ledning.

År 1966 beslöt general de Gaulle att landet skulle dra sig ur i protest mot USA:s dominans, men Nicolas Sarkozy välkomnar mer transatlantiska förbindelser och driver en mer USA-vänlig utrikespolitik.

Frankrike har hittills deltagit politiskt i NATO, men får nu in franska generaler i militärledningen. Den franska kärnvapenarsenalen står dock kvar under fransk kontroll, underströk han.

EU-försvaret bör också förstärkas och bli tätare enligt den nya franska försvarsstrategin.

Bland annat efterlyser Sarkozy att trupper öronmärks för långsiktiga internationella fredsinsatser.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".