Fanan var klar så sent som i februari i år. Foto: Alexander Karlsson/Scanpix.

Nordic Battlegroup avvecklas

Nu avvecklas den svenska insatsstyrkan Nordic Battlegroup som under sex månader har stått redo att för EU:s räkning snabbt kunna skickas ut till krishärdar runt om i världen. Men det blev aldrig någon utryckning och många av soldaterna är besvikna.

På Livgardet i Kungsängen utanför Stockholm avtackas soldaterna ur Nordic Battlegroup.

– Det är ju tråkigt att vi inte kom iväg någonstans men nu är det slut på det här. Det är som det är och inte mer med det, säger militärpolisen Erik Skogberg.

Nordic Battlegroup som består av 2 800 soldater från fem länder och har kostat skattebetalarna närmare en miljard kronor.

Ytterligare en miljard finns budgeterad om styrkan skulle skickas iväg utomlands. Nordic Battlegroup har på plats rekognoserat för insatser i flera olika länder, bland annat i Afrika, säger befälhavaren Karl Engelbrektson.

– Vi har tittat på hamnars och flygplatsers kapacitet för att se vad man militärt kunde bidra med i de områdena, säger han.

Sedan 2007 står ständigt två snabbinsatsstyrkor i beredskap att rycka ut för EU:s räkning, men de har aldrig använts.

Anledningen är att EU-länderna inte har kunnat komma överens och den främsta orsaken är att det kostar för mycket. Flera EU-länder, bland annat Tyskland har därför dragit i handbromsen.

Viss kritik har också riktats mot Sverige för att vara alltför passivt i EU, men Sveriges representant i EU:s militärkommitté i Bryssel, konteramiral Stefan Engdahl pekar på en rad insatser där Sverige deltagit aktivt i diskussionerna det senaste halvåret.

– Det har varit Kongo, Kenya, Somalia och Sudan. Men sedan gäller det ju att få politisk acceptans för den typen av åtgärder och eftersom vi måste fatta alla beslut i enighet, alla 27 medlemsländer, så drevs inte frågan vidare, säger Stefan Engdahl.

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se

Mer om detta i Studio Ett i eftermiddag kl 16.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".