Myndigheterna i Guandongprovinsen säger att översvämningarna är de värsta på 50 år. Foto: Vincent Yu/Scanpix.
kina

Stora evakueringar efter översvämningar

I södra Kina pågår regnsäsongen och där kämpar man nu mot översvämningar. Över en och en halv miljon människor har redan evakuerats.

De senaste dagarnas ihållande regn har gjort att nästan 1,7 miljoner människor på många platser i flera provinser i södra Kina redan tvingats lämna sina hem.

I Guangdongprovinsen håller tusentals människor på att evakueras eftersom det finns risk att deras hem ska översvämmas om överfyllda vattenreservoarer brister.

Myndigheterna i Guangdongprovinsen, där många av Kinas exportfabriker ligger, säger att provinsen i år har råkat ut för de värsta översvämningarna på 50 år och över 170 människor har hittills dött i provinsen. Översvämningarna har gjort att fabriker fått stänga och att vägar skurits av.

Någon del av subkontinenten Kina brukar varje år drabbas av någon typ av naturkatastrof eller extrema väderförhållanden. Men folk har börjat prata om att 2008 redan har utmärkt sig som ett olycksdrabbat år.

Det började med oväntade snöoväder som lamslog trafiken lagom till det kinesiska nyåret och förstörde värden för miljarder i södra och centrala Kina. Senare kom jordbävningen i Sichuan som krävde över 70 000 människoliv.

Under regnsäsongen i fjol dog omkring 700 människor i Kina på grund av vädret. Den senaste större översvämningskatastrofen inträffade 1998, då dog över 4 000 människor.

Meteorologer varnar för att den globala uppvärmningen ökar förekomsten av extremt väder och gör att flera regioner i Kina kan vänta sig att drabbas hårdare i framtiden, bland annat av översvämningar och tropiska stormar, medan andra riskerar att drabbas av torka.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".