Bussar kan bli stående.

Varsel om busstrejk i juli

Uppdaterad 06:05
Fackförbundet Kommunal varslar om strejk mot de privata bussarbetsgivarna. I ett första steg, den första juli, strejkar 4 000 bussförare anställda hos Busslink och Swebus i Stockholms län.  

– Vi har lagt ett varsel som är så starkt att arbetsgivarna ska förstå att vi menar allvar, så att de sätter igång att förhandla. då kanske vi inte behöver lösa ut varslet, säger Bosse Sandholm, Kommunals förhandlingschef.

– Arbetsgivarna måste förstå att de måste röra på sig, de har legat fast på sin position sedan vi började förhandla för två månader sedan.

Hur tror ni att det kommer att påverka trafiken?

– I Stockholm blir det helt stopp för all linjetrafik i stort sett. Det är bara de ställen där trafiken utförs av andra företag än Swebus och Busslink som inte berörs och det är väldigt få ställen, säger Bosse Sandholm.

Konflikten handlar om löner och arbetstider. Kommunal har träffat avtal med de kommunala arbetsgivarna och vill nu att även de privata godtar facket krav.

Först ut är alltså Stockholms län den 1:a juli.

Storstockholms lokaltrafik, som inte är motpart i konflikten men drabbas av den, har nu satt igång planeringen inför en eventuell strejk.

I ett andra och tredje steg den 8 respektive 15 juli tar Kommunal ytterligare 2 000 bussförare ut i strejk, då i Västerbotten och Skåne.

Bosse Sandholm hoppas på förståelse från resenärerna.

– Den enda möjligheten man har som fackförening att få igenom sina medlemmars krav är att tillgripa en konflikt och det är klart att tredje man drabbas. Vi får försöka prata med dem som vi gjorde 1999 och förklara för dem som undrar varför vi strejkar, säger Bosse Sandholm.

Kommunals motpart är Bussarbetsgivarna.

– Jag tycker det är förvånande att man lägger ett så här kraftfullt varsel för att tvinga till sig lönehöjningar som är större än dem som alla andra på arbetsmarknaden har fått, säger Peter Jeppsson, Bussarbetsgivarnas vd.

Kommer ni att ta kontakt med Kommunal?

– Det ser jag ingen anledning till för närvarande, säger Peter Jeppsson.

Ivan Garcia
ivan.garcia@.sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".