Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklar bild kring haltande ekonomi

Publicerat onsdag 18 juni 2008 kl 17.00

På onsdagen kom Konjunkturinstitutet med en ny prognos som visar att svensk ekonomi tappar fart och att läget har blivit mer pessimistiskt bland landet hushåll.

Roger Mähl i Stockholm tillhör de som märkt att det är svårare att få ekonomin att gå ihop.

– Det kommer att bli mycket sämre. Det har man märkt redan nu med bensinpriser och allt vad som är. Så jag kommer att konsumera mindre, tyvärr.

Vad kommer du att konsumera mindre av?

– Det är väl nästan allting. Det enda man inte kan konsumera mindre av är väl mat och sådant. Men man kan åka mindre bil, köpa mindre saker och kanske unna sig mindre saker.

Men bilden av svensk ekonomi är inte entydig. Under onsdagen kom klädkedjan H&M med en oväntat stark kvartalsrapport som visade att kunderna där knappast håller hårdare i plånboken. I maj låg försäljningen 25 procent över samma månad förra året och H&M:s vd Rolf Eriksen menade att bolaget klarar sämre tider bättre än konkurrenterna.

– Historiskt sett har H&M drabbats mindre än konkurrenterna när det varit lågkonjunktur, oavsett om den varit inom ett land eller globalt.

Överlag tycks pessimismen ändå ha fått fäste hos många hushåll, visar konjunkturrapporten från Konjunkturinstitutet, KI. Orosmolnen har att göra med högre boräntor, dyrare mat och bensin och att det pressat upp inflationen.

KI tror att Riksbanken vid sitt nästa möte i början av juli sätter ytterligare press på landets låntagare genom att höja reporäntan med en kvarts procentenhet, till 4,5 procent, säger Mats Dillen generaldirektör för KI. Och utvecklingen den närmaste tiden ser inte ljus ut.

– Vi får nog räkna med att det är en ganska svag utveckling under andra halvåret 2008, men 2009 så börjar läget ljusna så smått.

Vad är det som ljusnar då?

– Dels så räknar vi med att inflationen faller tillbaka och hushållens köpkraft stärkts av det skälet. Sedan så ser vi en liten förbättring i den internationella konjunkturen. Ljuset i tunneln börjar synas också i USA.

Niki Bergman, Sisuradion
niki.bergman@sr.se

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".