Midsommarmaten dyrare än förra året

Den svenska inflationen drar iväg och väntas ligga på en hög nivå ett bra tag till. Bland prishöjarna är livsmedelspriserna där den internationella efterfrågan styr utvecklingen. Det innebär att den svenska midsommarmaten blir betydligt dyrare än för ett år sedan.

Det är kanske lite glädjedödande att tänka på den dyra maten i midsommartider, när sill och potatis och allt det andra med lite vädertur intages utomhus, men faktum är att de svenska midsommarspecialiteterna är rekorddyra i år.

Det är inflationen som är bov i dramat i den stora svenska mathelgen. I genomsnitt har matpriserna stigit med sju procent mellan mars 2007 och maj 2008. Det är dubbelt så mycket som övriga priser har ökat i samhället.

Sillen och nubben har visserligen bara blivit marginellt dyrare. Men hårdmackan med smör och ost har stigit rejält. En bit av den läckra Västerbottenosten som förra året kostade 100 kronor kostar nu nästan 118 kronor och priset på Bregott har stigit med 25 procent, jämfört med för ett år sedan, enligt siffror från Statistiska centralbyrån som TT har tittat på.

Den färska laxen har stigit med 23 procent och avokadon med ännu mer, medan både gravad och rökt lax har fallit marginellt i pris liksom potatis i lösvikt. Äggen har också stigit rejält, medan priset på kaviar har fallit något.

Om vädret tillåter kanske det blir lite grillat också och då kostar det 18 respektive 7 procent mer. Så mycket har nöt- och eller fläskköttet gått upp. Sallad och tomater har stigit ännu mer.

De osande köttbitarna kanske kräver dessa drycker, nämligen vin eller öl. Vinet har bara stigit marginellt, medan starkölen har blivit åtta procent dyrare på ett år, enligt SCB.

Är man otraditionell nog att äta köttfärssås och spaghetti på midsommarafton kostar det 20 procent mer.

Bättre då att satsa på sill och potatis och brännvin. Nubben är billigare nu, liksom sill och potatis.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".