Raggning av arbetskraft gav resultat

Det råder akut brist på arbetskraft i flera av landets kommuner, enligt Svenskt Näringsliv. En del försöker därför locka till sig invånare från andra kommuner med rekryteringskampanjer. Den småländska kommunen Sävsjö och dess näringslivsbolag är en av dem som satsar på det.

I veckan åkte man till Södertälje för att hitta ny arbetskraft. Med sig hem fick Helena Gill, vd Sävsjös näringslivsbolag fler intresseanmälningar än vad hon räknat med.

– Det är civilingenjörer, tekniker, läkare, tandläkare.

Helena Gill står och kopierar. I högen med papper har hon cirka 60 stycken meritförteckningar från personer som kan tänka sig att flytta till Sävsjö kommun i Småland. Kontakter som Helena Gill fick tidigare i veckan när Sävsjös och grannkommunernas näringslivsbolag åkte till Södertälje med ett enda syfte: Att hitta ny arbetskraft. Resan var en del av en gemensam utåtriktad rekryteringskampanj där man lämnar hemmaplan för att nu åka runt och hitta nya invånare.

– Det är klart att så länge läget är som det är och våra företag behöver arbetskraft och inte får tag på den så blir det så och vi jobbar på alla håll, säger Helena Gill.

I våras åkte Sävsjös näringslivsbolag till Nederländerna för att hitta folk. Näringslivsbolaget i grannkommunen Tranås valde att bokstavligt talat ställa sig på Stockholms central för att locka storstadsborna och Vetlanda åkte till Kristianstad.

Kommunerna på småländska höglandet är inte ensamma om att rekrytera på det här sättet. Behoven finns överallt i landet där de unga flyttar, befolkningen åldras och arbetskraften sinar. Och det börjar den definitivt göra på sina håll, säger Eilon Fransson på Svenskt Näringsliv.

– Tittar man på många ställen är det faktiskt så att företagen kan skaffa fram arbetstillfällen men får man inte tag på folk som kan utföra arbetet så är det självklart en akut brist.

Eilon Fransson gör återkommande enkätundersökningar bland svenska företag, och på många håll i landet är bristen så stor att vart femte jobb aldrig tillsätts. Men bara för att kommunerna och deras näringsliv kör utåtriktat med rekryteringskampanjer så är det inte säkert att de kommer lyckas, säger han.

– Jag tror att många kommuner är nybörjare på det här området. Man har försökt på många ställen tidigare också och har kunnat erbjuda jobb och det har inte varit så lätt att få folk att flytta, säger Eilon Fransson.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Samarbete med SR Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".