Lars Danielsson erbjuds jobb i Hongkong

Den utdragna frågan om framtiden för Lars Danielsson, den förre statsministerns, Göran Perssons närmaste man, går nu mot sitt slut. Lars Danielsson har efter bortåt två i stort sett sysslolösa år som ambassadör på UD erbjudits ett jobb han sökt.

Regeringen har nu, enligt uppgift till Ekot, erbjudit Lars Danielsson tjänsten som generalkonsul i Hongkong. Den tjänsten är en av de 26 tjänster Lars Danielsson sökt sedan han kom tillbaka till utrikesdepartementet i september 2006.

Att Lars Danielsson trots mycket stora meriter och stor erfarenhet fått vänta så länge på ett jobb beror på utrikesminister Carl Bildts inställning till Danielsson i samband med Danielssons roll i den förra regeringens hantering av tsunamikatastrofen i december 2004.

I ett skede ifrågasatte till och med Bildt Danielssons anställning på utrikesdepartementet.

Under tiden på UD har Danielsson bara haft begränsade arbetsuppgifter. De senaste två månaderna har han inte haft någon arbetsuppgift alls.

Det som politiska kommentatorer och ledarskribenter sett som en bestraffning av Lars Danielsson har till slut blivit en belastning för regeringen. Carl Bildt är till och med anmäld till Arbetsmiljöverket för arbetsplatsmobbing. Men nu har alltså regeringen bestämt sig för att lösa frågan.

Danielsson har, enligt uppgift till Ekot, ännu inte svarat på om han fortfarande vill ha jobbet i Hongkong. Men oavsett svaret bör frågan nu vara löst för regeringen eftersom Lars Danielsson erbjudits ett jobb han faktiskt sökt.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".