Branschorganisation positiv.
hushållstjänster

Skatteavdrag vid köp av tjänst välkomnas

Uppdaterad 16:17
Det ska bli lättare att köpa hushållstjänster som till exempel städning eller barnpassning. Hushållstjänstutredningen föreslår att den som köper en tjänst ska få skatteavdraget direkt. Ett bra förslag, tycker arbetsgivar- och branschorganisationen Almega.

– Vi tycker att det är ett bra förslag. Vi har kontinuerligt undersökt utvecklingen när det gäller skattereduktioner för hushållstjänster. Vi organiserar ju branschen och vi vet att det är ett stort intresse bland köparna om man kan få en skattereduktion vid köptillfället, säger Ulf Lindberg.

Över 52 000 svenskar hade ansökt om att dra av hushållstjänster i samband med den senaste deklarationen och enligt Almegas egna undersökningar finns det ytterligare intresse hos en majoritet av svenskarna under förutsättning att kostnadslättnaden sker direkt.

Enligt utredningens förslag ska hushållstjänster kunna köpas till halva priset direkt, utan pappersarbete med ansökan och väntan på skatteavdrag i deklarationen. Det blir säljaren som får kontakta Skatteverket för att få den resterande hälften av priset. Utbetalningarna ska ske löpande och företagen ska inte behöva vänta mer än tio dagar på besked.

Varje person får en skattelättnad på maximalt 50 000 kronor per år precis som innan. Det motsvarar ungefär tolv arbetstimmar varje vecka under ett helt åt. Det enda stora problemet som Almega ser är om personen som köper en hushållstjänst har överskridit den gränsen. Då får inte företaget som säljer den ut några pengar från Skatteverket utan måste själva ordna så att det får det fulla priset betalt av kunden i efterhand. Där vill Ulf Lindberg och Almega se en förändring.

– Det är väl ett skönhetsfel tycker vi i det här förslaget att man lägger ansvaret på leverantören. Det tycker vi inte borde ligga på företaget utan det borde snarare vara en affär mellan individen och Skatteverket, säger Ulf Lindberg.

Finansminister Anders Borg tror att förslaget kommer att förvandla svarta jobb till vita och att blir det lättare för Skatteverket att hantera att fler personer använder sig av skatteavdrag för hushållstjänster. Det kommer också att bli lättare för kunden säger han.

- Att ha en modell där själva skattereduktionen ligger i fakturan så att kunden inte behöver skicka in några extra papper är naturligtvis en förenkling. Det betyder å andra sidan att företagarna måste ha beredskap att hantera de här pappren, men för konsumenten är det helt klart en förenkling, säger Anders Borg.

Niklas Svensson
niklas.svensson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".