En av många demonstrationer mot regeringen. Foto: Sakchai Lalit/Scanpix.

Protester mot Thailands regering växer

De pågående protesterna mot Thailands regering tilltar i styrka. Därmed ökar också oron över landets stabilitet, mindre än ett halvår efter att en civil regering tillträdde efter militärkuppen hösten 2006.

– Regeringen måste hjälpa oss. Våra lån blir bara dyrare och dyrare säger Sunanta Nantananon.

Hon är en av flera tusen protesterande risbönder som kommit från hela landet i en lång konvoj av luggslitna arbetsfordon, som just nått fram till parlamentsbyggnaden här i Bangkok.

Demonstrationen är bara en i en lång rad av missnöjesyttringar som på den senaste tiden skett mot regeringens sätt att sköta ekonomin och politiken.

Bakom protesterna står främst Folkets allians för demokrati, de som banade väg för militärkuppen år 2006 mot den dåvarande regimen under Thaksin Shinawatra.

När sedan en starkt Thaksinvänlig allians vann parlamentsvalet för ett halvår sedan, så var protesterna snart igång igen.

– Vi bönder är som slavar, skriker en risbonde från flaket på sin mycket leriga och ålderstigna lastbil som står utanför parlamentet.

Polisens försök att stoppa just den här aktionen lyckades inte.

Under fredagen väntar nya, massiva demonstrationer utanför regeringsbyggnaden som ligger bara ett stenkast härifrån och frågan är hur polisen då ska lyckas.

I regeringskvarteren råder ett nästan hotfullt lugn, men stora delar har redan spärrats av. Ingen släpps innanför kravallstaketet som hårdbevakas av mörkgröna polispiketer och poliser som står på rad med händerna bakom ryggen i sina glänsande hjälmar.

Fredagens demonstranter har uppgett att de tänker belägra regeringsbyggnaden och inte ge sig av förrän de fått iväg dagens makthavare, men polisens talesman har sagt att de tar till tårgas och vattenkanoner om någon försöker bryta igenom kravallstaketen .

Men det är inte bara på gatan missnöjet visar sig. Regeringen kan komma att ställas inför ett misstroendevotum för sitt vanstyre. Börsen pekar neråt och investerare oroar sig för att det rentav kan bli en ny militärkupp.

Karin Wickström, Bangkok
karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".