Ger VVS-företagen uppsving.

Renoveringsvåg skapar VVS-boom

Det råder stor optimism i den svenska VVS-branschen. 1400 företag och 20 000 anställda står beredda att renovera det så kallade miljonprogrammets hus. Men det handlar inte bara om stambyten, utan också om energirenovering.

– Jag tror absolut att den här branschen står inför ett uppsving. Vi vet att det finns 1,2 miljoner lägenheter från 1947 fram till mitten på 70-talet som definitivt ska renoveras inom en närliggande framtid, säger Roine Kristianson som är vd för VVS Företagen.

VVS, alltså värme, ventilation och sanitet, är en bransch som nu växer med tio procent per år. Det blir fler företag och fler anställda.  Det är lättare att få tag på kollektivanställda än tekniker på mellannivå, säger Roine Kristianson.

Det handlar om enorma investeringar i våra bostäder. Det kostar mellan 500 000 och 800 000 kronor att sanera en lägenhet, beroende på omfattningen. Stambyten och våtutrymmen är måsten.

Men nu tillkommer också målet att energispara, med 50 procent till år 2050. För VVS-företagen kan det handla om återvinning av luften.

– Ja, ventilationssystemen är ju ofta bara frånluftssystem. Det är den 20-25-gradiga värmen i bostaden som direkt bara skickas rakt ut i luften. Ut till kråkorna, och här går det att bygga in återvinningsanläggningar, säger Roine Kristianson.

Energiåtgången i de orenoverade husen, omkring 220 kilowattimmar per kvadratmeter och år, kan halveras. Men då krävs också treglasfönster och fasadisolering.

Nu renoveras 25 000 till 30 000 lägenheter per år. Men det är för lite, anser VVS-företagen. Det borde vara 60 000 till 65 000 lägenheter per år.

Väntar man till exempel ytterligare tio år med de äldre husen, så fördubblas risken för vattenskador. Och då bli det ännu dyrare, säger Roine Kristianson.

– Vattenskadorna kostar årligen samhället fem miljarder och till största delen beror det på att vi har korrosionsskador i det gamla avloppsnät och i vattenledningar. Det vill säga, installationerna rostar sönder eftersom de är 40, 50, 60 år gamla, säger Roine Kristianson, vd på VVS Företagen.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".