Odlade i Sverige, enligt granskning. Foto: Jurek Holzer/Scanpix.

Svenska jordgubbar verkligen svenska

Jordbruksverkets landsomfattande specialkontroll av jordgubbsförsäljningen visar att de jordgubbar som är märkta som svenska också är svenska. Och även om bären är lite mindre i år är kvaliteten bra.

– Ja, undersökningen har visat på att kvaliteten är hyfsat bra i år och det beror säkerligen på väderleken. Det har inte varit för varmt och det har inte regnat ihållande regn i hela landet, säger Waldemar Ibron som är inspektör på Jordbruksverket.

Kommer de att räcka? Är de svenska eller döljer sig röda femtekolonnare i svenska förpackningar? Det är frågor som Jordbruksverket försöker svara på nu när jordgubbssäsongen är som mest intensiv.

Kontroller har gjorts i butiker, stormarknader, på torg och vid vägkanter. Kontrollerna har visat att det ibland slarvas med märkningen, men det innebär inte nödvändigtvis att jordgubbarna är importerade, menar Jordbruksverket.

I år importeras jordgubbar från Italien, Holland, Belgien, Tyskland, Polen och Kroatien och de säljs generellt sett med korrekt märkning av ursprungsland.

Jordbruksverket har tidigare år inte kunnat visa att utländska jordgubbar säljs som svenska. Det har man inte kunnat i år heller.

– Det finns signaler, men vi har inte kunnat bevisa att sådant sker, men ett par misstänkta frågor har vi skickat iväg till ett laboratorium i Tyskland som har möjlighet att analysera innehållet och bekräfta, eller utesluta, ursprungslandet. 

Det har alltså varit ganska få partier ni har misstänkt?

– Ja, vi har skickat iväg tre prover, av 200 ungefär.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".