Saab-tillverkning stannar i Trollhättan

Uppdaterad 17:31
Trollhättan får behålla tillverkningen av Saab 9-3. Ägarna, det amerikanska General Motors, har rivit upp beslutet om att flytta tillverkningen till tyska Rüsselsheim.

Det var glada fabriksarbetare i Trollhättan som gick av sitt skift dagen före midsommarafton.

– Det kommer att kännas rätt bra för allihop faktiskt, sa en av dem.

Efter en lång tid av rykten och spekulationer kunde arbetarna på Saabs fabrik i Trollhättan idag glädjas. Tillverkningen av nästa generations Saab 9-3 förläggs till Trollhättan. Ett besked som bland annat innebär en mer tryggad framtid för Trollhättefabriken.

År 2004 fördes en kamp mellan GM:s fabriker i tyska Rüsselsheim och svenska Trollhättan om vem som skulle få tillverka nästa Saab 9-3. Trollhättan förlorade kampen. Men nu har GM ändrat sig.

Omvärldens krav på bränslesnålare bilar med lägre utsläpp har gjort att Saab 9-3 blir mer kompakt än vad man tänkt från början och då passar Trollhättefabriken bra.

– Nu gäller det att skapa förutsättningar för att bygga 9-3:an väldigt konkurrenskraftigt och dimensionera oss för de volymer som vi tror att vi behöver. Då kommer vi att ha en mycket god framtid när det gäller vår verksamhet i Trollhättan, säger Jan-Åke Jonsson, vd för Saab Automobile i Trollhättan.

Beskedet innebär dock inte att Trollhättefabriken kommer att börja nyanställa. Arbetsstyrkan på cirka 1 700 personer och produktionen på 100 000 bilar väntas fortsätta vara densamma.

Men att man får tillverka nästa generations 9-3 sätter stopp på en lång tids spekulationer om vad Trollhättefabriken ska syssla med i framtiden och de anställda vet nu vad de ska göra.

Andreas Kron
andreas.kron@sr.se

Samarbete med SR Väst

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".