Sabuni
SFI

Integrationsministern vill se mer statistik

I en kritisk rapport konstaterar Riksrevisionen att det inte går att utvärdera vilken effekt Svenska för invandrare har, trots att det varje år satsas runt en miljard kronor på utbildningen.

Ekot besökte Svenska för invandrare på Söderorts vuxengymnasium i Vårberg söder om Stockholm.

SFI-läraren Pelle Ekeroth spelar ett spel om EU med sina elever. Han håller med om att det är lite konstigt att effekten av svenskundervisningen för invandrare inte har utvärderats ordentligt på 40 år.

– Lokalt har vi mycket uppföljning, vi träffar elever som har fått jobb eller integrerats men vi har ingen konsekvent uppföljning. Vi ringer inte runt eller skickar enkäter eller sådana saker, söger Pelle Ekeoth.

Trots att Svenska för invandrare har funnits i 40 år och kostar omkring en miljard om året går det inte att veta vilken effekt det har för integrationen och elevernas möjlighet att få arbete efter utbildningen. Det konstaterar Riksrevisionen i sin rapport.

Integrationsminister Nyamko Sabuni.

– Vi behöver bättre statistik, både för att få veta varför man börjar, varför man inte börjar, varför man hoppar av och hur det går för dem som avslutar, säger Nyamko Sabuni.

Uppgifter om hälsa, motivation och personliga nätverk är sådant som behövs enligt Riksrevisionen, men där är integrationsministern tveksam.

– Vi måste komma ihåg att vi inte kan samla statistik om vad som helst. Vi registrerar inte individer i Sverige på det viset, säger Nyamko Sabuni.

Utvärdering eller inte så verkar eleverna i Vårberg nöjda. Moan från Irak som har varit i Sverige i två år är nöjd med undervisningen.

– Javisst, vi tycker att det är bra att man bygger en grund, alltså ett grundspråk, säger Moan.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Thomas Jordan
thomas.jordan@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".