Frisläppt Guantánamofånge utvisas

Migrationsverket har nu beslutat att ge den före detta Guantánamofången och uiguren Adel Hakim avslag på sin asylansökan. Adel har sedan en tid tillbaka vistats i Sverige. Men nu ska han enligt verket skickas tillbaka till Albanien; det enda land som tidigare gått med på att ta emot honom.

Men beslutet kommer att överklagas säger Hakims advokat Sten de Geer.

– Förhoppningsvis har de en annan inställning till mänskliga rättigheter än Migrationsverket, säger Sten de Geer.

Historien om uiguren Adel Hakims öde började 1999, då han lämnade hemlandet Kina för att arbeta utomlands. Två år senare greps han på gränsen till Pakistan, och såldes av privatpersoner till den amerikanska militären för 5000 dollar. Adel hamnade då i Guantanamo, där han fick sitta i fyra år. Men år 2005 friades han helt från alla misstankar om terrorism i en militärtribunal.

Men Adels svårigheter tog dock inte slut där, för det visade sig att det var alldeles för farligt att skicka tillbaka Adel till Kina. Där hotade fängelse eller dödsstraff.

Då fick alla länder i Europa frågan om de kunde tänka sig att ta emot honom. Och alla, inklusive Sverige, sade nej. Bara Albanien sade ja, så där hamnade Adel.

Då var Adel 33 år gammal och separerad från sin fru och sina tre barn. Och om han skulle ha stannat i Albanien, så är det i den situationen han hade befunnit sig, eftersom Albanien inte tillåter familjeåterförening.

I november 2007 fick Adel ett fyradagars visum för att föreläsa om mänskliga rättigheter i Stockholm. Här bor hans syster, så därför ville Adel få asyl i Sverige.

Men migrationsverkets svar blir alltså nej. Verkets beslut baseras på det faktum att Adel har ett uppehållstillstånd i Albanien, och inte riskerar att skickas till Kina därifrån.

Adels advokat Sten de Geer kommer att överklaga beslutet, men ser också att frågan är en del av en större politisk fråga om Guantánamo-lägrets framtid.

– EU-parlamentet tog en resolution för ett par månader sedan, där man föreslog att alla EU-länder skulle dela på de här 40 fångarna, för att de ska slippa sitta kvar oskyldiga på Guantánamo, och där hade ju Sverige kunnat visa vägen, säger Adel Hakims advokat Sten de Geer.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".