En vanlig syn i midsommar.

Trångt på vägarna i midsommartrafiken

Midsommar är en av de mest olycksdrabbade helgerna på året. I genomsnitt dör åtta människor och ungefär 300 skadas varje år i midsommartrafiken. En av de hårdast belastade vägsträckorna är den mellan Enköping och upp mot Siljansbygden i Dalarna, och där blir det extra insatser under helgen.

– Vi kommer att röra oss en del och göra spontana insatser med hastighets- och nykterhetskontroller. Och det gäller inte bara trafikpolisen utan alla poliser om har yttre tjänst under helgen, säger Kjell Larsson, trafikpolischef.

Det är en kraftig ökning av biltrafiken i hela landet under midsommarhelgen. På vissa sträckor blir det värre än på andra. Vägverket räknar med att det är ungefär dubbelt så mycket trafik som normalt mellan Enköping och Siljan i Dalarna.

Likadant på E22 mellan Norrköping och Kalmar över Ölandsbron och på länsväg 136 på Öland.

Också de som ska ut från huvudstaden mot Roslagen, Norrtälje får räkna med dubbelt så många medtrafikanter som det är i vanliga fall. Vid en bensinmack nära Roslagstull i Stockholm fyller många midsommarfirare bensintanken innan de tar sig an den långsamma färden ut mot helgens festligheter.

En av dem är Birgitta Odelfors som ska till Väddö norr om Norrtälje.

– Vi tror att det blir massor med trafik. Vi har försökt att komma iväg en timme tidigare än vi hade beräknat från början och hoppas att det flyter någorlunda, säger Birgitta Odelfors.

Andra som Ekot träffar gör i stället tvärtom och åker iväg senare och hoppas då att trafiken lugnat ner sig. En del passagerare har också förberett sig för långsam trafik med att ha med sig sysselsättning i baksätet, som till exempel spel och annat.

Emma Eneström
emma.enestrom@sr.se

Samarbete med SR Dalarna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".