Kärnkraften i Finland utvidgas. Foto: Robert Henriksson/Scanpix.

Rekordproduktion av svenskt kärnbränsle

Produktionen av svenskt kärnkraftbränsle slår alla tidigare rekord. I Västerås går Svenska Westinghouses fabrik på högvarv för leveranser till kärnkraftverk runt om i världen. Företagets vd Anders Jackson berättar om en kraftig ökning av produktionen.

– Under många år på 80- och 90-talen låg den ungefär på 200 ton kärnbränsle från oss. Men nu är vi uppe på 300, och i år ”all-time-high” med 340 ton bränsle som vi har levererat ut, säger Anders Jackson, vd på Westinghouse Sverige.

Hur ser du på framtiden?

– Mycket positivt, vi tror att vi nästan till och med ska fördubbla från den här höga nivån som vi är på nu. Vi har nyligen fått ett stort kontrakt i Ukraina, som vi ska leverera en rysk konstruktion av kärnbränsle till.

Ukraina är idag alltså en av de marknader som ligger bakom den ökade efterfrågan på kärnkraftbränsle hos Svenska Westinghouse, alltså före detta ASEA Atom. Men allra viktigast för företaget är inbrytningen på den Franska marknaden som är en stormakt i kärnkraftssammanhang. 

Efter några tuffa decennier för kärnkraftsindustrin, med olyckorna i USA och Ukraina, upplever nu industrin en renässans, enligt Anders Jackson.

– Det var ju ett jätteuppsving för kärnkraftverken om man går tillbaks till 70- och 80-talen. Då byggdes det kärnkraft i många länder. Men sedan efter Three Mile Island och Tjernobyl så blev det stopp i många länder, så det har i princip inte startats så mycket kärnkraftverk, speciellt inte i Västeuropa och USA.

– Men nu har det här tagit fart. Väldigt många länder har nu en aggressiv kärnkraftutbyggnad. Inte minst i Asien, men även USA planerar nya kärnkraftverk. Sydafrika ska bygga över tjugo har de sagt. Det är Tjeckien, Storbritannien och Frankrike. Vårt grannland Finland ska vi inte glömma bort, som håller på och bygger just nu, säger Anders Jackson.

Anders Jackson räknar dessutom med något som under lång tid varit en omöjlighet, ett nytt svenskt kärnkraftverk.

– Absolut, det tror jag. Jag är nästan säker på att Sverige kommer att fundera på ny kärnkraft inom en inte alltför avlägsen framtid. Inom några år så tror jag att det här kan vara en realitet, säger Anders Jackson, vd på Westinghouse Sverige.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".